Ukradeno više od 235 milijuna korisničkih podataka s Instagrama, TikToka i YouTubea

Tri velike društvene mreže – Instagram, TikTok i YouTube mogle bi se naći u problemima nakon što je više od 235 milijuna korisničkih podataka njihovih korisnika palo u ruke hakera.

Da bi cijela stvar bila još gora, radi se o podacima koji su bili pohranjeni u nesigurnoj bazi podataka.

Podaci su bili raspoređeni u nekoliko baza podataka, najznačajnije su imale nešto manje od 100 milijuna podataka među kojima su podaci s korisničkih profila s Instagrama, istaknuli su sigurnosni stručnjaci sa web stranice Comparitech.

Treba pridodati i bazu s 42 milijuna podataka TikTok kroisnika te oko 4 milijuna YouTube profila. Stručnjaci upozoravaju da je u prosjeku svaki peti profil sadržavao broj telefona ili e-mail adresu korisnika, uz puno ime i prezime, fotografiju, opis profila, broj pratitelja i slično.

Informacije bi vjerojatno mogle poslužiti kibernetičkim kriminalcima za phishing kampanje ili slanje neželjenih poruka, upozoravaju s Comparitecha.

Iako se radi o većini informacija koje su javno dostupne, činjenica da su lijepo organizirane u baze podataka, čini ih vrednijima hakerima i kriminalcima.

Stručnjaci sumnjaju da je do curenja podataka došlo kroz tvrtku Deep Social kojoj su Facebook i Instagram zabranili pristup njihovim korisnicima nakon što je 2018. godine otkriveno da je prikupljala korisničke podatke.

No, baze podataka su ostale dostupne, što je netko iskoristio.

U ovom slučaju ne radi se o hakerskom napadu na društvene mreže, niti krađi povjerljivih podataka, već o prikupljanju javno dostupnih podataka. Stoga korisnici nemaju baš puno izbora. Jedino što im preostaje je biti oprezniji prilikom ostavljanja osobnih podataka na društvenim mrežama i s zdravom dozom opreza otvarati poštu nepoznatih pošiljatelja, prenosi Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...