Vakula: “Danas olujno nevrijeme s tučom, na Jadranu pijavice”

SVJEŽIJI utorak gotovo diljem Hrvatske slijedi još jedna znatnija promjena vremena – razmjerno brza, kratkotrajna, ali žestoka, pa će osim čestih pljuskova s grmljavinom biti i mjestimičnog olujnog nevremena s tučom, na Jadranu vrlo vjerojatno i pijavicama, pišu meteorolozi Zoran Vakula i Tomislav Kozarić za HRT.

Sasvim suho i stabilno neće biti ni u sunčaniju i ponovno uglavnom topliju srijedu, ali hoće od četvrtka do subote, kada će ponovno u većini krajeva biti vruće, mnogima i sparno, po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu, ponegdje i ne samo kratkotrajnu. Od nedjelje opet promjenjivije, najprije na zapadu unutrašnjosti…

Utorak: Česti pljuskovi i grmljavine, ponegdje i nevrijeme, svježije

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo i još nestabilnije nego u ponedjeljak, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije nevrijeme, uz mogućnost obilnije kiše, tuče i jakog vjetra. Pritom će i dnevna temperatura biti niža, a zapuhat će sjeverozapadnjak. Najniža temperatura pak oko 17°C.

U središnjoj Hrvatskoj još češća kiša i grmljavina, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova, te osvježenje. No bit će i barem kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a najviša temperatura bit će između 23 i 26°C.

Podjednaka dnevna temperatura i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će osobito u prvom dijelu utorka također biti čestih pljuskova s grmljavinom, na moru i u obliku jakih nevera. Sunčana razdoblja bit će češća u poslijepodne. Puhat će uglavnom slabo jugo u okretanju na sjeverozapadni vjetar i buru.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito na sjeveru Dalmacije. Nakon juga, zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, kratkotrajno i bura, uz ponegdje umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura bit će od 28 do 31°C.

Nestabilno i promjenjivo bit će i na jugu Hrvatske – gdje će također biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i poneke nevere. Puhat će umjereno jugo, uz malo i umjereno valovito more, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar uz najvišu temperaturu oko 30°C.”

U srijedu još nestabilno pa do nedjelje sunčano i većinom vruće

U srijedu u unutrašnjosti već sunčanije, ali još ne sasvim stabilno – ponegdje malo kiše ili pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne na sjeverozapadu. Zatim sunčano vrijeme uz porast dnevne temperature, u petak vruće. Vjetar slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni. Jutra će biti svježija mjestimice s maglom, pogotovo u četvrtak.

I na Jadranu će u idućim danima ponovno biti sunčano i danju toplije, odnosno vruće. U srijedu uz razvoj oblaka još je moguć poneki pljusak s grmljavinom, ponajprije u Istri i južnom Jadranu. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, ujutro i bura, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...