Vakula najavio novu veliku promjenu vremena

Zoran Vakula, glavni HRT-ov meteorolog, u svojoj posljednjoj prognozi najavio je da će sljedećih dana opet biti čestih pljuskova, munja, gromova, ponegdje vjerojatno i tuče, osobito u kopnenom području, gdje će zbog te “silne” vlage biti i razmjerno česta jutarnja magla, za ljeto mjestimice i dugotrajna.

‘Naravno, diljem Hrvatske bit će i sunčanog vremena, ponajviše na srednjem i južnom Jadranu, gdje će nestabilnosti biti rjeđe, većinom čak i izostati, ali je teško pouzdano prognozirati gdje. Pritom će noći na Jadranu i dalje biti tople, nekima i neugodno, a dani vrući pa će se nastaviti opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje’, kazao je Vakula.

‘U utorak će u istočnoj Hrvatskoj, osim sunčanog i vrućeg vremena, biti i mnogobrojnih oblaka iz kojih i mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena, osobito u zapadnim krajevima. U središnjoj će Hrvatskoj nestabilnosti biti još češće. Neće ih biti posvuda, ali je teško pouzdano prognozirati gdje će izostati. Bit će i dalje razmjerno toplo, poslijepodne i vruće.

U središnjoj će Hrvatskoj nestabilnosti biti još češće. Neće ih biti posvuda, ali je teško pouzdano prognozirati gdje će izostati. Bit će i dalje razmjerno toplo, poslijepodne i vruće. Pljuskova, munja i gromova, ponegdje vjerojatno i tuče, bit će i u gorju, vjerojatno i unutrašnjosti Istre, a lokalno su mogući i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom oko Rijeke i na zapadu Istre.

Upozorio je i na još jednu toplu noć i vruć dan – u Rijeci, već peti u nizu, što se u ovo doba godine ne događa baš često.

‘Jutarnji burin i kasniji maestral neće znatno osvježavati, a ni djelovati na promet. No, ranojutarnjim se vozačima po nizinama unutrašnjosti preporučuje dodatan oprez zbog mjestimične magle’, istaknuo je Vakula.

Naveo je da će u Dalmaciji će biti sunčanije, iako u unutrašnjosti poslijepodne uz ponegdje umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost gdjekojeg pljuska. I dalje će postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, na jugu Hrvatske još i izraženija, jer se temperatura zraka uz pretežno sunčano vrijeme u mnogim mjestima već peti dan neće spuštati ispod 24 °C, a poslijepodne će biti iznad 32 °C, uz burin pa maestral i malo valovito more.

Žuti meteoalarm za veći dio Hrvatske

Za nastavak tjedna predviđa nestabilno, osobito na kopnu I sljedećih dana iznadprosječno toplo, ali nestabilno, osobito na sjevernom dijelu Jadrana, u srijedu i južnije.

‘Noći će i dalje biti tople, a dani vrući, uz sve manje osvježavajući maestral, te pogotovo jugo u petak. Na kopnu će vrućina sredinom tjedna ponegdje i izostati, ali ne i sparina. Kiša će biti česta, većinom u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u srijedu i petak, kada je i najveća vjerojatnost za lokalna olujna nevremena. Valja upozoriti i na ljeti ne baš tako čestu i dugotrajnu mjestimičnu jutarnju maglu, kakva će vjerojatno biti u četvrtak i petak’, stoji u Vakulinoj prognozi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...