Vapaj struke; Studenti će raditi posao epidemiologa, računa se i na sanitarne inženjere s burze

U Hrvatskoj postoje 103 epidemiologa koji se bave zaraznim bolestima, što je u mirnodopsko doba bilo sasvim dovoljno da se pokriju dnevni izazovi, no sada, kada je fokus na koronavirusu i velikoj epidemiji, ova struka vapi za novim snagama, piše u utorak Jutarnji list.

Primjerice, u subotu je čak 306 osoba dobilo dijagnozu Covida-19. Ako se uzme da je u prosjeku svaki od njih imao 10 kontakata, tog dana su 103 epidemiologa morala nazvati više od 3000 ljudi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak napominje da u ovom trenu trebaju nove snage te da se s tim zahtjevom već išlo prema Ministarstvu zdravstva.

“Ljudi su preopterećeni i posla je previše. Bili bismo jako sretni da dobijemo još 100 ljudi, ali nadamo se većem broju”, kaže Capak.

Naime, rješenje problema vidi se u dvije varijante. Jedna su studenti završnih godina medicine, no izgledniji su netom diplomirani mladi liječnici koji kreću u rad pod nadzorom.

Računa se da bi oni dio tog vremena rada pod nadzorom mogli provesti u epidemiologiji, no za to bi trebalo promijeniti pravilnik. Oni bi u pravilu obavljali razgovore s kontaktima zaraženih.

“Do sada nije bilo predviđeno da mladi liječnici nekadašnji staž, a danas rad pod nadzorom, obavljaju u HZJZ-u, odnosno u takvom vidu zdravstvene struke. Stoga treba izmijeniti pravilnik, što smo i zatražili od ministarstva”, napominje Capak.

On dodaje kako se računa i na diplomirane sanitarne inženjere koji su na burzi. No i tu postoji prepreka – naime isplata plaća je u zavodima za javno zdravstvo drugačija nego u bolnicama. Oni su plaćeni po timovima a timovi su popunjeni, stoga se treba pronaći model plaćanja tim ljudima.

Do sada su kao ispomoć epidemiolozima priskakali i liječnici školske medicine, no uskoro počinje škola, tako da više neće moći pomagati na taj način, piše u utorak Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...