Vinkovačke jeseni snimat će se i u Zadru, a našu županiju predstavljati će KUD Zadarski tanac

„Nikada nije bilo da nije bilo Jeseni, održane su čak i u Domovinskom ratu, pa smo našli načina kako ih u sigurnim uvjetima održati i ove godine...„ navode organizatori 55. Vinkovačkih jeseni.

Zbog postojećih epidemioloških razloga Vinkovačke jeseni ove godine će se održati na poseban način. Iako će u  tradicionalnom mimohodu sudjelovati samo folklorna društva Vukovarsko srijemske županije Program 55. Vinkovačkih jeseni biti će upotpunjen  materijalima koji će se snimati u cijeloj Lijepoj našoj i na taj način ju pretvoriti u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora.

Narodni muzej Zadar kao organizator Smotre folklora Zadarske županije predložio je da se navedeno snimanje održi u Zadru kao središtu Zadarske županije u kojem se održava i Smotra folklora Zadarske županije, a za snimanje predložen je KUD Zadarski tanac, kulturnoumjetničko društvo koje djeluje u Zadru, a svojim programom nastoji pokriti cijelu Zadarsku županiju.

Snimanje nastupa KUD-a Zadarski tanac biti će u subotu, 29. kolovoza 2020. u 11 sati na Trgu Petra Zoranića. Njihov nastup u trajanju od sedam do osam minuta snimat će HRT Zagreb i organizator Vinkovačkih jeseni, a snimka će biti na HRT-u za vrijeme trajanja Vinkovačkih jeseni.

Uz želju da naš grad i županiju prikažemo u najljepšem izdanju  KUD Zadarski tanac će za ovaj nastup izvesti pjesmu „Ko se nano“ (Pridraga, Ravni Kotari), ples „Zadarski tanac“ uz pjesmu „Lipšega tanca ne viđoh“ te kao završnu pjesmu: „Jabuku posadi plemenito voće“ (Banj, otok Pašman).

Program se izvodi u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama uz pratnju nagrađivanog tamburaškog sastava AMA iz Nina.

KUD „Zadarski tanac“ osnovan je 2015. godine u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije.

KUD broji šezdesetak članova svih dobnih skupina, a umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra i Zadarske županije, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje. Predsjednik KUD-a je Boris Dizdar, voditelj Miroslav Cindori, a voditeljica pjevanja Matea Mihaljević.

KUD izvodi brojne nastupe kako u Gradu Zadru tako i u drugim gradovima naše domovine i u inozemstvu, od čega posebno ističemo gostovanja na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj gdje smo na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora te izuzetno posjećene samostalne koncerte tijekom turističke sezone, a posebno su ponosni na projekt „Lijepa li si zemljo moja“ kojim povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku tradicionalnom pjesmom i plesom u sklopu kojeg su do sada u gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima su održali zajedničke koncerte.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...