Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno

Stručnjaci njemačke tvrtke koja se bavi sigurnošću DEKRA uočili su jednu dosta učestalu pojavu vrijeme krize s koronavirusom, a to su maske koje vise s retrovizora u kabini vozila.

Mnogi vozači u automobilu uvijek drže barem jednu masku. Međutim, stručnjaci tvrtke DEKRA upozoravaju ih da svoju masku ne bi smjeli objesiti na retrovizor, prenosi tportal.

‘Čak su i relativno mali privjesci za retrovizore poput vrpci, osvježivača zraka i slično po našem mišljenju – opasni’, kaže Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća DEKRA-e. ‘Dakle, to je još važnije za relativno velike maske za lice.’

Problem nije samo u tome što je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već i zbog toga što privjesci na unutarnjem ogledalu odvraćaju vozačevu pažnju.

‘Budući da tamo uvijek visi predmet, vozači se navikavaju na stalna kretanja na rubu vidnog polja. To ima za posljedicu da vozači primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste, mnogo kasnije’, kaže stručnjak. To može uzrokovati ozbiljne nesreće koje bi se mogle izbjeći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...