Vladin epidemiolog: “Ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će morati u samoizolaciju”

Epidemiolog iz vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19 dr. Branko Kolarić u javnosti je prvi progovorio o mogućnosti nošenja maski na otvorenom.

Sve je sada pojasnio za Tportal, rekavši kako se ne radi ni o kakvoj velikoj novosti nego logičnom potezu kojim bi se u slučaju jačanja epidemije moglo osigurati poštivanje mjera i preporuka.

“Komentirao sam isključivo na temelju iskustva iz Francuske, gdje je obveza nošenja maski uvedena na javnim prostorima na kojima nije moguće održavati socijalnu distancu - poput ulica u kojima vladaju velike gužve, turističkih atrakcija i slično. Ako na snazi imamo mjere o održavanju distance od metar i pol ili dva metra, a to nije moguće postići, onda je logično rješenje staviti masku na lice”, kaže Kolarić

Dodaje kako ove jeseni ne treba očekivati potpuni lockdown nego balansiranje.

“Nikoga ne treba plašiti, ali situaciju treba shvatiti dovoljno ozbiljno”, kaže.

“Ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će morati u samoizolaciju”

Komentirao je i početak školske godine.

Kaže da će školska godina biti izazovan pothvat.

“To će u svakom slučaju biti jako izazovan pothvat i on će se po svemu sudeći također prilagođavati dinamički, u hodu: ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će trebati ići u samoizolaciju, što znači da će se nastava sasvim sigurno odvijati naizmjenice u školama i virtualno”, kaže.

Apelirao je na tvrtke da potiču rad od kuće umjesto u uredu, odnosno da više pažnje obrate na proces i učinak rada, umjesto na radne sate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...