Vojnici koji su trebali pomagati vatrogascima uhvaćeni pijani, Šoša: “U ovom poslu se može brzo izgubiti glava”

Devetorica vojnika Hrvatske vojske udaljena su s dužnosti jer su bili pijani – i to dok su bili na dežurstvu u vojarni u Divuljama.

Ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji. Incident otprije nekoliko tjedana o kojem nitko nije izvijestio javnost, Ministarstvo obrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani – kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara! Hrvatski vojnici, inače, pripadnici gardijsko – oklopno mehanizirane brigade bili su smješteni u vojarni u Divuljama. Krajem srpnja, njih 20-ak, opustilo se i popilo. U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu.

“Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne stege. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izvješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja”, priopćeno je iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Utvrđeno je da je prekršena vojna stega, zbog pijanstva su prijavljeni i vojnostegovnom sudu. Propusti su ozbiljni jer alkohol nije dozvoljen.

“Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trijezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovjek ne radi trezveno”, rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali jednom od zadarskih vatrogasnih zapovjednika takvo je ponašanje – nepojmljivo. Tim više, jer na terenu moraju biti uigrani kad gori.

“Vojska ima svoju disciplinu i jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju zapovijed zapovjedniku njihovom i oni funkcioniraju puno puno bolje nego kad dođu civili ili bilo tko sa strane. Naravno da se njih ne tjera na prvu frontu, što mi kažemo, nego tamo gdje treba čuvati i dežurati, ali kad je kritično tu nam priskoče u pomoć”, rekao je Šoša.

Ove godine najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji. Čak 16 od ukupno njih 37 zabilježeno je od početka ove protupožarne sezone.

Pomoć iz zraka često puta nije bila dovoljna. Prava je sreća da vojnici nisu morali na gašenje, niti su bili u okruženju. Dok su u vlastitim redovima – svojim ponašanjem “rasplamsavali” vatru.

Uz devetoricu vojnika, koji su poslani kućama s prijavama o povredi vojne stege, kažnjen je i zapovjednik te protupožarne bojne. Direktno nadređeni je prema prema izvještaju dobio blažu kaznu – opomenut je.

Inače, samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200-tinjak postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholiziranosti. Još se uvijek čeka komentar ministra obrane, kao i odgovor šefa vojske i njegovih zamjenika, tim više, jer su nakon niza incidenata na koje vojska nije bila imuna najavili kako se takvo ponašanje neće tolerirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...