Za dva tjedna počinje nastava, ovo su detaljne upute za roditelje i učenike

U Ministarstvu obrazovanja održana je press-konferencija na kojoj su predstavljene upute za početak rada vrtića i škola.

Nastava u svim školama u Hrvatskoj počinje 7. rujna, potvrdio je ministar Fuchs na press-konferenciji.

Plan je da učenici idu na nastavu u svim školama, a iz Ministarstva su u uputama predstavili predviđene mjere za održavanje nastave usred pandemije koronavirusa.

Upute su predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Donosimo detaljne upute za održavanje nastave

U Ministarstvu su danas objavljene mjere za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te za učenika srednjih škola.

Evo koje su:

Mjere za rani i predškolski odgoj i obrazovanje:

Pojačana osobna higijena i pranje ruku
Nemiješanje odgojno-obrazovnih skupina
Najveći mogući razmak za vrijeme jela i spavanja

Mjere od 1. do 4. razreda osnovne škole:

Pojačana osobna higijena i dezinfekcija ruku
Nemiješanje odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela
Najveći mogući fizički razmak (socijalno distanciranje)
Učenici ne nose zaštitne maske

Mjere od 5. do 8. razreda osnovne škole:

Pojačana osobna higijena i dezinfekcija ruku
Nemiješanje odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela
Najveći mogući fizički razmak (minimalno 1,5 m u učionici)
Učenici ne nose zaštitne maske
Ako nije moguće organizirati razmak od 1,5 metara, učenici ili učitelji trebaju nositi maske ili se razredi dijele na grupe odnosno na nastavu u turnusima
U slučaju povoljne epidemiološke situacije, nadležni lokalni stožer može odlučiti da učenici ne nose zaštitite maske niti se razredni odjeli dijele na grupe učenika

Mjere za srednje škole

Pojačana osobna higijena i dezinfekcija ruku
Nemiješanje odgojno-obrazovnih skupina/razrednih odjela
Osiguranje najvećeg mogućeg fizičkog razmaka (približno 2 metra u učionici)
Učenici ne nose zaštitne maske
Ako nije moguće organizirati poštivanje minimalnog razmaka od približno dva metra u učionici, učenici ili nastavnik nose zaštitne maske ili se razredni odjeli dijele na grupe učenika odnosno nastava se održava u turnusima
U slučaju povoljne epidemiološke situacije, nadležni lokalni stožer može odlučiti da učenici ne nose zaštitite maske niti se razredni odjeli dijele na grupe učenika

Što je s nastavom na fakultetima? 

Budući da na današnjoj konferenciji za medije nije objavljeno ništa vezano za nastavu na fakultetima, novinari su ministru postavili to pitanje.

“Postoje upute i za njih, njihova akademska godina kreće nešto nakon nastavne odnosno školske godine, ta uputstva će se još doraditi. Akademske institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju, one mogu i same organizirati svoju nastavu”, rekao je Fuchs.

Za koga su sve, uz učenike, maske obvezne? 

U uputi HZJZ-a je objavljen dugačak popis osoba za koje su maske obvezne kao i opisa situacija u kojima su potrebne.

“Maske su obavezne u sljedećim situacijama (mogu se koristiti platnene maske osim pod točkom
1.):
1. medicinske maske i viziri su potrebni odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima samo ako dijete/učenik razvije znakove bolesti tijekom boravka u ustanovi, dok je oboljelom djetetu/učeniku potrebno osigurati masku (ako narušeno zdravstveno stanje djeteta/učenika omogućuje nošenje maske). U tom slučaju se to dijete/učenik/ izolira u zasebnoj prostoriji dok po njega ne dođe roditelj/staratelj, a odgojitelj/učitelj/nastavnik koji nadzire dijete/učenika treba koristiti vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta iz dječjega vrtića, odnosno učenika iz škole, dezinficira se prostorija u kojoj je dijete/učenik bilo izoliran/o, zaštitna oprema se zbrinjava na odgovarajući način, a ruke se operu vodom i sapunom ili dezinficiraju, s time da se prednost daje pranju ruku vodom i sapunom. Unaprijed je potrebno odrediti prostor za izolaciju bolesnog djeteta/učenika te odgojno-obrazovnog radnika koji će biti s njim do dolaska roditelja
2. kod potrebe za intimnom njegom djeteta/učenika
3. kod komunikacije djelatnika (iako se preporučuje komunikacija između djelatnika prvenstveno na daljinu)
4. za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan (preporučuje se da se roditeljski sastanci održavaju prvenstveno na daljinu)
5. u javnom prijevozu, uključujući organizirani prijevoz
6. za učitelje i nastavnike koji provode nastavu u kući učenika
7. za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike u ustanovama s posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju
8. za trećeg odgojitelja u predškolskoj ustanovi koji obavlja poslove pomoćnika djetetu s teškoćama u razvoju, pomoćnoga djelatnika za njegu, skrb i pratnju djeteta rane i predškolske dobi te zdravstvenu voditeljicu
9. učenicima od 5. razreda OŠ nadalje, učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima, ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od 1,5 m*
10. učenicima i nastavnicima srednjih škola ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) manji od približno 2 m*
*u slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obavezu nošenja maski čak i kod navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.
11. učiteljima ostalih predmeta u razrednoj nastavi
12. odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima i svim drugim djelatnicima škole kod prolaska hodnikom i sl.
13. učiteljima predmetne nastave/nastavnicima te stručnim suradnicima i drugim djelatnicima škole u vrijeme kontakata s odraslim osobama. Maske se preporučuju svim drugim djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti covid-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske. Ako se maske nose u ovim ustanovama, neophodno ih je nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta. Djeca rane i predškolske dobi, učenici do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred), kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske”, stoji u uputi.

Fuchsa pitali tko će platiti maske: Maske se operu, nije to neki prevelik problem

S obzirom na to da će dio učenika morati nositi maske, na press-konferenciji postavljeno je pitanje ministru Fuchsu tko će te maske platiti, a on je ustvrdio da je dosta osnivača škola, dakle jedinica lokalne vlasti poput županija, gradova i općina, reklo da će to nabaviti.

“Dio osnivača je na razini gradova i županija već spomenuo da će osigurati maske za učenike, ja sam to spomenuo na sastanku sa županijskim stožerima. Mi očekujemo da se oko toga potrude i osnivači škola, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi. Jedna platnena maska košta oko 8 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, one se operu i nije to neki prevelik problem. Ali mi smo tu i mi ćemo pomoći kao Ministarstvo”, rekao je Fuchs.

Što je s mjerenjem temperature? 

U uputi HZJZ-a objavljeno je i kako si djelatnici svaki dan moraju mjeriti temperaturu prije odlaska na posao, dok su to isto roditelji dužni napraviti za djecu.

“Svi djelatnici obavezni su mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao te u slučaju povećane tjelesne temperature ne dolaze na posao, već se javljaju telefonom ravnatelju i izabranom liječniku obiteljske medicine kako je navedeno u nastavku. Kod dolaska i odlaska s posla, svim se djelatnicima preporučuje svakodnevno mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom, kao i utvrđivanje imaju li respiratornih simptoma ili znakove drugih zaraznih bolesti. Kod osobe s povišenom temperaturom izmjerenom beskontaktnim toplomjerom (37,3C i veća, ovisno na specifikaciji beskontaktnog toplomjera) preporučuje se mjerenje temperature i standardnim toplomjerom pod pazuhom te se povišena temperatura utvrđuje na temelju takvog mjerenja”, objavljeno je za djelatnike te se dodaje da moraju voditi evidenciju o vrijednostima izmjerene tjelesne temperature i eventualnom postojanju respiratornih simptoma.

Temperaturu moraju mjeriti i učenici.

“Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Učenici starije dobi sami mjere temperaturu. Učenici viših razreda, a posebno punoljetni učenici mogu samostalno mjeriti tjelesnu temperaturu. Djeci rane i predškolske dobi, učenicima od 1. do 4. razreda OŠ, kao i učenicima s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe preporuka je da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu roditelj/dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgojitelj/učitelj svakodnevno provjerava. Kod sumnje na povišenu tjelesnu temperaturu te kod pojave akutnih simptoma zarazne bolesti (npr. kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, proljev, povraćanje) neophodno je djetetu u dječjem vrtiću ili školi izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako djeca/učenici razviju simptome covida-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji/učitelji odmah obavještavaju roditelje/staratelja, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete”, objavljeno je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...