Cestitka_Uskrs

Znanstvenici dokazali: U tri četvrtine smrti covid-19 je glavna bolest, uništava krvne žile

Nova analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazala je da je kod bolesnika koji su umrli s dijagnosticiranim covidom-19, ta bolest bila i uzrok smrti u većini slučajeva. Postotak umrlih kod kojih je covid-19 bio jedina bolest ili barem dominantan zdravstveni problem, toliko je visok da ne ostavlja nikakvog mjesta sumnji.

“U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Covid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti”, prenio je Deutsche Welle izjavu Johannesa Friemanna, jednog od najuglednijih njemačkih patologa.

On je s Karl-Friedrichom Birigom, predsjednikom Udruge njemačkih patologa, Gustavom Barettonom, predsjednikom Njemačke udruge za patologiju, i Tillom Ackerom, predsjednikom Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, krajem prošlog tjedna na virtualnoj konferenciji tisak predstavio rezultate zajedničkog istraživanja.

Kliničke obdukcije dokazuju da se SARS-CoV-2 po mnogo čemu razlikuje od normalnog virusa gripe.

“Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, posvuda u tijelu. To svojstvo korone je zajedničko virusima gripe. Ali kod korone – ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripe”, rekao je Gustavo Baretton, patolog Sveučilišne bolnice u Dresdenu.

To je već jasno pokazano u znanstvenim radovima njemačkih sveučilišnih patologa. Oni su pokazali teška oštećenja krvnih žila, prekomjerno zgrušavanje krvi sa začepljenjem najfinijih plućnih krvnih žila ispecifično stvaranje novih (abnormalnih) krvnih žila.

Karakteristične i prvi put opisane promjene pluća kod Covida -19 bitno se razlikuju od sličnih teških plućnih upala izazvanih virusom gripe.

Njemački stručnjaci su dokazali da Covid-19 nije lokalna infekcija dišnih organa, nego da virus utječe na stanice unutrašnjih ovojnica (endotel) i time dovodi do upale više organa: bubrega, srca, slezene, jetre…

Endotelske stanice čine unutrašnju pločastu oblogu kapilarai. Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik Covida-19, osim kroničnih stanja s plućima, još i pušenje, visok krvni tlak, pretilost, dijabetes…

Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala upaljene stanice mozga. Korona je očigledno tamo stigla preko stanica živčanog sustava u receptorima za miris u sluznici korijena nosa. To je iznenadilo znanstvenike jer tamo jedva da ima ACE2 receptora – koji se smatra glavnim vratima za virus u ljudski organizam.

“U mozgu je očigledno novi receptor neuropilin-1”, kazao je Till Acker, neuropatolog sa Sveučilišta u Gießenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...