48 milijuna kuna Zadru i Lici za smanjenje neugodnih mirisa od nezbrinutog otpada

Europska komisija je u petak odobrila ulaganja od 48 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za izgradnju novog sustava za zbrinjavanje otpada u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji. Novi sustav smanjit će količinu otpada koji se odlaže i povećati dio za recikliranje i za biorazgradnju.

– Smanjenje zdravstvenih rizika i neugodnih mirisa od nedovoljno zbrinutog otpada stvorit će bolje životne uvjete lokalnom stanovništvu. Osim toga, odvajanjem i recikliranjem otpada, ovaj će projekt pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova te otvoriti nova radna mjesta u sektoru zbrinjavanja otpada, izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Elisa Ferreira.

Projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje otpada pokriva područje koje čine osam gradova i 33 općine, koje odgovara oko 12 posto ukupne kopnene površine Hrvatske sa 195 tisuća stanovnika.

Projekt bi trebao biti dovršen do ljeta 2022. godine, navodi Komisija.

Iako u ovom odobrenju EK nije navedeno, jasno je kako se ulaganje od 48 milijuna eura odnosno 360 milijuna kuna odnosi na zadarski županijski Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Ugovor za izgradnju tog centra i druge radove vrijedan 368.492.963 kuna potpisan je sa slovenskom tvrtkom Riko d.o.o., a predviđeni završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine.

Ovaj projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 19 posto te Županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10 posto vrijednosti projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...