Beroš otkrio koliko je dosad novca potrošeno na testove za koronu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je na testove za potvrđivanje koronavirusa od početka koronakrize do kraja kolovoza potrošeno 198 milijuna kuna, poručivši i kako novac u ovom trenutku nije važan već je važno pružiti građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Ako tome pridodamo i troškove liječenja bolesnika, koji mi nisu poznati, brojka je veća. Novac nije važan, u ovom trenutku važno je pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu potrebitima”, rekao je ministar zdravstva u Dnevniku Nove TV.

Upitan o neujednačenim cijenama testova po županijama među kojima prednjači Dubrovačko-neretvanska u kojoj PCR test stoji čak 1507 kuna, Beroš je odgovorio da županijske ustanove nabavljaju aparaturu i testove po svom promišljanju.

“Riječ je o tome da niti je sva aparatura, odnosno sve reagencije jednako skupe, a negdje treba pridodati cijenu transporta. Sve to skupa utječe na cijenu. Za cijenu u županijskim centrima, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo nadležno je upravno vijeće tih županijskih ustanova”, rekao je Beroš.

Komentirao je i smanjenje povjerenja javnosti u odluke Stožera, rekavši da je Stožer mijenjao svoje stavove sukladno stručnom promišljanju i evaluaciji stanja tako da “možda ta nekonzistentnost koja je posljedica znanstvene misli, razvoja, strategije možda minimalno utječe”.

Pritom je podsjetio i da je Svjetska zdravstvena organizacija u početku govorila kako maske nisu primjerene i učinkovite. “Pokušavamo komunicirati ‘up to date’ i sukladno svjetskim okolnostima”, dodao je.

Beroš je poručio da će “svi u zdravstvenom sustavu koji su radili veliki i važan posao biti adekvatno plaćeni”. Podsjetio je i da je svim ravnateljima zdravstvenih ustanova uputio dopis da je potrebno adekvatno obračunavati i prekovremene sate i sve druge radne aktivnosti tijekom Covid-a.

Vezano za Ustavni sud koji treba donijeti mišljenje oko odluka Nacionalnog stožera rekao je kako je legitimno propitivati sve odluke pa tako i one Stožera civilne zaštite, ponovivši kako je siguran da su one utemeljene u Ustavu i zakonu.

“Sve mjere Stožera bile su razmjerne, stručne, sukladne mjerama koje su se primjenjivale u čitavoj Europi i diljem svijeta”, poručio je ministar zdravstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...