Capak otkrio kada možemo očekivati pad broja novozaraženih

“Nema novih žarišta”, kazao je Krunoslav Capak danas tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera odgovarajući na pitanje novinara je li, s obzirom na današnju brojku, došlo do nekih novih žarišta.

Najavio je da uskoro očekuje značajan pad broja novozaraženih.

“Postoje određeni matematički modeli koji unosom podataka o novooboljelima, R0 koji se računa i drugih parametara, različiti modeli uključuju različite parametre. Naš model, koji koristimo u HZJZ-u, a isto tako koristimo i druge modele i matematičare koji nam naprave procjenu, neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100.

Koliko će to biti i kada će doći na prihvatljivu razinu i kad će se križati broj aktivnih slučajeva s brojem kumulativno novooboljelih, vidjet ćemo. Sadašnji R0 predviđa pad. To su matematički modeli koji se mogu poremetiti novim događajem, žarištem, brojem oboljelih pa treba ubaciti nove brojke. Sredinom devetog, početkom desetog značajan pad, ali ponavljam – to je model”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...