“Covid ima veću smrtnost od gripe, bit će problema najesen”

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz za Dnevnik Nove TV rekao je da najmlađi hospitalizirani pacijent u toj klinici ima 26 godina i to je dokaz da ne moraju nužno teški slučajevi biti samo kod starijih.

"Svjedoci smo većeg broja inficiranih što je rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, ne samo mladih. Kod mlađih je klinička slika blaža, ali olako prihvaćanje te činjenice i asimptomatske infekcije, može dovesti do širenja infekcije kod starijih i osjetljivijih", rekao je Ivan Puljiz te istaknuo kako je važno odgovorno se ponašati.

Komentirao je i veći broj preminulih, naime danas je sedam osoba umrlo s koronavirusom, piše Dnevnik.hr.

"Svi su stariji od 65 godina, a četiri pacijenata bila su starija od 80. Starost je čimbenik za teži oblik bolesti", istaknuo je Puljiz te dodao kako COVID-19 ima veću stopu smrtnosti od gripe.

"Covid ima veću smrtnost, u prosjeku 3-4 posto, a 0,1 posto je od gripe, dolaskom sezone gripe bit će problema", najavio je predstojnik klinike te dodao kako je najveći problem istovremena cirkulacija virusa gripe i koronavirusa te će nastati pritisak na zdravstveni sustav.

"Svaki pacijent s respiratornom infekcijom zahtijeva pažnju i pristup, do mikrobiološke potvrde, kao da se radi o COVID-19", kazao je te dodao:

"Mi ćemo se pripremiti, vi se cijepite protiv gripe".

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...