Covid nožni prsti – blagi slučajevi bolesti imaju još jedan novi simptom

Od početka pandemije kao glavni simptomi bolesti Covid-19 navode se kašalj, vrućica, kratkoća daha. S trajanjem i širenjem bolesti zapažen je i cijeli niz drugih simptoma, nevezan s respiratornim sustavom, među njima i kožne promjene.

Liječnici u cijelom svijetu primijetili su povećan broj pacijenata s kožnim promjenama koje mogu biti povezane s Covidom-19: to su otekline crvene ili crvenoljubičaste boje, osjetljive, svrbljive i žareće, najčešće na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku. Izgledom podsjećaju na ozebline, pišem Živim.hr. Nazvali su ih „Covid toes” (Covid nožni prsti).

„Takve su pojave na koži tipično povezane s hladnoćom i čudno ih je vidjeti u ovo doba u tolikoj mjeri. Dermatolozi misle da bi to mogao biti jedan od načina reakcije organizma na virus SARS-CoV-2”, rekla je dr. Joanna Harp, američka dermatologinja sa Sveučilišta Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima.

Budući da je Covid-19 nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama, pa tako i o “Covid nožnim prstima”. No, liječnici su uočili da većina onih koji dobiju takve promjene nije ozbiljno oboljela od virusa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...