Distanca nemoguća; Zadarski učenici putuju u prepunim autobusima: “Stisnuti smo kao srdele, kolegici je pozlilo…”

Nova školska godina, koju mnogi opisuju kao najneizvjesniju do sada, već je donijela niz problema, kako učenicima, tako i svim korisnicima javnog prijevoza. Naime, ranojutarnje gužve koje su, ne tako davno označavale početak dana, više nisu dobrodošle budući da je teško držati toliko potrebnu distancu. Da je to gotovo nemoguće, ukazala nam je jedna zadarska srednjoškolka koja putuje na liniji Vir-Zadar, u autobusu sa 65, odnosno, 61 sjedećim mjestom. Ne samo da su sva mjesta jutros bila popunjena, već je desetak ljudi stajalo u prolazu.

Mislim da je najveća ironija u cijeloj priči ta što je pravilo sjedenja zalijepljeno na ulazna vrata autobusa, a to se debelo krši. Socijalna distanca bi trebala biti dva metra, ovdje nije bilo moguće držati niti 30 centimetara razmaka. Poslagani smo kao srdele, rekla nam je učenica trećeg razreda, ogorčena situacijom ali i ponašanjem vozača autobusa.

Djevojčica u busu, 1. razred srednje škole koja je naizgled dosta povučena i plašljiva, skinula je masku jer joj je došlo loše od manjka zraka i previše ljudi. Vozač se zaustavio na stanici, ustao se i otišao do djevojčice i počeo se derati: ‘Što su svi drugi glupi, a ti jedina pametna? Stavi tu masku i ne budi bezobrazna'”, kazala nam je mlada Zadranka.

Nakon što smo mu ukazali na problem, direktor Liburnije, Edvin Šimunov, kaže kako su se neke linije razrijedile, dok su neke pojačane, ovisno o potrebama učenika i građana. Dodaje kako do ovakvih situacija najvjerojatnije dolazi zbog školskih smjena koje više ne izgledaju kao prošle godine.

Sličan problem smo nedavno imali s linijom prema Bibinjama prema kojima su prošle godine išla dva autobusa i nisu bili puni. Sada jesu. Što se tiče Vira, na toj liniji prometuje jedan od naših najdužih autobusa, a prema zapadnom dijelu županije općenito imamo dobru povezanost i pokrivenost. Važno je objektivno sagledati situaciju, dobro komunicirati i reagirati gdje god možemo, rekao nam je Šimunov, dodajući kako se svakodnevno prati gradski i prigradski promet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...