Do kraja godine beskontaktno plaćanje, hoće li se povećati cijena cestarine?

Oleg Butković dao je intervju za N1 televiziju te komentirao poteze vlade u rješavanju krize prouzročene epidemijom koronavirusa.

“Vlada će nastaviti s mjerama koje su bile prisutne od početka covida, većina prijevozničkih tvrtki, bilo državnih ili u privatnom vlasništvu, imala je velike probleme, kako u zračnom prometu koji je zaustavljen, tako i u linijskom i pomorskom. Turistička sezona iznenadila je sve, dio prometa se odvijao, a očekivali smo da će biti veći pad. Jadrolinija je na 60 posto ostvarenja u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Butković.

Objasnio je i koje opcije vlada razmatra kad je rješavanje krize u pitanju.

“Činjenica je da su, kad gledamo poslovanje svih prijevozničkih tvrtki, privatnih ili državnih, imali veliki pad prihoda u odnosu na rekordnu prošlu godinu. U tom smislu su i sredstva koja su namijenjena iz fondova, u jednom će se dijelu pronaći način da se pomogne prometnom sektoru. Pripremamo to na razini vlade, neće to biti kroz 10-15 dana, ali u listopadu ćemo imati konture kako pomoći da netko dođe do tih sredstava, koji će biti mehanizmi”, rekao je Butković.

“Čeka nas veliko ulaganje u željeznički sektor, očekuje nas desetljeće željeznice i u tom smislu ćemo iskoristiti i sredstva koja su nam na raspolaganju iz fondova Europske unije. Dio projekata je spreman, a dio će trebati spremiti i raditi na njima kako bi se sva sredstva iskoristila”, rekao je Butković.

“Ne uvodimo novi sustav naplate da bismo dizali cijene”

Govoreći o novinama koje vlada planira uvesti na autoceste, Butković je rekao da se do kraja godine očekuje uvođenje beskontaktnog plaćanja cestarine.

“Teško je reći koliko će tada biti cijena, ne uvodimo novi sustav naplate da bismo dizali cijene, smisao je da novi sustav naplate smanji troškove u samim Hrvatskim autocestama i da olakšamo građanima i privučemo promet na autoceste. Nikakvog povećanja neće biti”, rekao je Butković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...