Do kraja prosinca produžene Vladine mjere za pomoć, evo za koje djelatnosti

Sjednica Vlade RH održava se danas u 11 sati.

Na dnevnom redu je odluka o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19.

Članovi Vlade dobit će i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je rekao da će se početkom idućeg tjedna usvojiti Zakon o obnovi i osnivanje fonda. Potom je najavio daljnja jamstva i mjere koje će Vlada poduzeti u svrhu očuvanja gospodarstva.

“Imamo više od milijun i 500.000 zaposlenih, oko 150.000 nezaposlenih. Uspjeli smo održati solidnu turističku sezonu, to će se osjetiti u prihodima državnog proračuna.

Na tom tragu razmatrali smo što učiniti dalje, da se tijekom rujna isplate sredstva u sklopu prvih mjera…

Dosadašnjim potporama omogućili smo zadržavanje radnih mjesta. Rezultati – zadržana zaposlenost, održana likvidnost, 6,3 milijardi kuna je isplaćeno. Vrhunac je bio u travnju kada smo isplatili plaće za 581.000 radnika, za kolovoz ćemo isplatiti 270 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

Provedba mjera polučila je očekivane učinke, naglasio je premijer: “Povećali smo broj osiguranika za 16.000, spriječili smo značajno povećanje broja nezaposlenih.

Cilj je da se poduzetnicima omogući da funkcioniraju bez panike. Nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, a produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca (2.000 kn po radniku, a uključuje i otpis doprinosa), a za djelatnosti za koje smo znali da su ugroženi je mjera od 4.000 koja se nastavlja do 31. prosinca ove godine. To su prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 posto. I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti omogućit ćemo mjere i onim djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnog stožera civilne zaštite.

Kazao je da bi se trebali nastaviti i covid krediti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...