Epidemiologinja: “Stopa oporavka u populaciji iznad 65 godina je 80-85 posto”

Epidemiologinja i voditeljica Odjela za prikupljanje i analizu gerontoloških pokazatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” Tanja Ćorić bila je gošća N1 Studija uživo. Govorila je o situaciji s koronavirusom u domovima za starije, kao i epidemiološkoj slici u populaciji starijoj od 65 godina.

Govoreći o današnjoj brojci od 48 novozaraženih, Ćorić je kazala kako su to ohrabrujući podaci. “Oko 1,5 posto pozitivnih osoba imamo od broja testiranih, što nam govori da dosta dobro obuhvaćamo testiranjem, što nam i jest cilj”, ističe.

Prodor virusa u domove za starije i nemoćne

Morate znati da je nemoguće sačuvati bilo koju instituciju i kolektiv od zaraze virusom, kaže.

“Dogodilo se u više domova da je došlo do infekcije i u veći njih su bili zaraženi djelatnici, a u manjem broju korisnici. Najvažnije je poduzeti epidemiološke mjere da se zaraza suzbije. Ono što je jako važno naglasiti, moramo znati da je u Hrvatskoj prosječna dob u domovima za starije 88 godina pa se mogu očekivati i lošiji ishodi te bolesti”, rekla je Ćorić.

No, kaže kako u Hrvatskoj imamo ohrabrujuće podatke što se tiče oporavka od infekcije u starijoj populaciji. “Ono što smo dosad prikupili, naša stopa oporavka u populaciji iznad 65 je od 80-85 posto. I kada pogledamo podatke o broju umrlih, iz domova za starije je umrlo 63 osoba, što je negdje oko 22 posto”, tvrdi Ćorić.

Ističe kako se u domovima za starije cijelo vrijeme balansira između strožih mjera i popuštanja.

“Mjere se balansiraju sigurno na mjesečnoj osnovi i s obzirom na to da ta situacija već dugo traje, balans tih mjera se prebacuje na županijske stožere jer nije situacija ista u svim županijama. Ako vi negdje imate 1, 2 ili 3 novooboljelih dnevno, ne moraju biti iste mjere u socijalnim ustanovama kao u nekoj drugoj županiji”, objašnjava Ćorić.

Epidemiološke mjere za suzbijanje zaraze i cijepljenje protiv gripe

Ćorić je istaknula kako se kao vrlo uspješna metoda zaštite korisnika i djelatnika pokazalo nošenje maski i dezinfekcija prostora.

“Ono što je nama bila jedna od uspješnih preventivnih mjera je testiranje djelatnika prilikom povratka na posao nakon godišnjih odmora. Time smo spiječili jedno 15 djelatnika da se vrate na posao jer su bili zaraženi, ali asimptomatski”, kazala je Ćorić.

Protiv gripe bi se trebali cijepiti svi, kaže Ćorić, ali napominje kako bi prioritet trebalo dati osobama koje spadaju u vulnerabilne skupine – starijima od 65, osobama s kroničnim bolestima i zdravstvenom osoblju. “Prema svim ovim informacijama koje do sada imamo, zasad možemo reći da ćemo imati dovoljno cjepiva”, rekla je Ćorić.

Ako osoba već ima koronavirus i nema simptoma, a dođe i do infekcije virusom gripe, postoji mogućnost razvoja komplikacija, napomenula je.

Na pitanje koliki su kapaciteti za testiranja, s obzirom na to da se najesen očekuje veći broj zaraženih, Ćorić odgovara: “Ono što mogu reći, za naš Nastavni zavod, mi imamo kapacitet od 800 do 1000, ali to je stvarno maksimum maksimuma. Svaku pretragu koju odradi određeni stroj, aparat, mora očitati ljudsko oko i tu moramo imati dovoljno obučenih osoba. Uvijek je moguće napraviti paralelni test na gripu i covid-19”.

Što se razlikovanja koronavirusa i gripe prema simptomima, Ćorić kaže kako je to teško razlikovati i zdravstvenim djelatnicima, ali da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da se napravi test kako bi bili sigurni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...