Facebook i Instagram zbog propisa napuštaju Europu?

Facebook je upozorio da bi se mogao povući iz Europe ako irski povjerenik za zaštitu podataka izvrši zabranu razmjene podataka sa SAD-om, nakon što je u srpnju utvrđeno da američka obavještajna agencija nema dovoljne zaštitne mjere.

Glavni suradnik Facebooka napisao je u sudskom spisu u Dublinu da bi primjena zabrane kompaniju ostavila nesposobnom za rad, piše Business Insider.

– U slučaju da Facebook podliježe potpunoj obustavi prijenosa korisničkih podataka u SAD, nije jasno kako bi, u tim okolnostima, mogao nastaviti pružati Instagram usluge u EU – kaže PR Facebooka Yvonne Kanan, dodajući da Facebook negira prijetnje povlačenjem iz Europe.

– Facebook ne prijeti povlačenjem iz Europe. Pravni dokumenti koji su predani irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu stvarnost da se Facebook i mnoge druge kompanije, organizacije i pružaoci usluga oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi njihov rad uspio – kazala je.

– Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetit će ekonomiji i ometati rast podatkovnih kompanija sa sjedištem u EU – dodaje se u izjavi.

Mac Schrems, austrijski pravnik, počeo je podnositi pritužbe na privatnost kod irskog povjerenika za zaštitu podataka, koji regulira Facebook u EU od 2011. godine.

Te su žalbe uzele maha dvije godine kasnije, kada je Guardian otkrio NSA-in program Prism, ogromnu operaciju nadzora koja uključuje direktan pristup sistemima Googlea, Facebooka, Applea i drugih američkih internetskih kompanija. Schrems je podnio novu žalbu na privatnost, koja je na kraju proslijeđena Europskom sudu pravde.

2015. godine taj je sud utvrdio da je, zbog postojanja Prizme, sporazum “Sigurna luka”, koji je omogućio američkim kompanijama da “vrate” podatke građana EU, nevažeći.

EU je zatim pokušala s još jednim pravnim sporazumom o prijenosu podataka, takozvanim štitom privatnosti; a to je poništeno u srpnju ove godine, novom presudom suda da Sjedinjene Države ne ograničavaju nadzor građana EU, prenosi 24 sata.

U rujnu je irski povjerenik za zaštitu podataka započeo postupak izvršenja presude. Povjerenik je izdao preliminarnu naredbu kojom je prisilio društvenu mrežu da obustavi prenos podataka u inozemstvu.

Kao odgovor, Nick Clegg, šef globalnih poslova i komunikacija, najavio je da “međunarodni prijenos podataka podržava globalnu ekonomiju i podržava mnoge usluge koje su ključne za naš svakodnevni život”.

– U najgorem slučaju, to bi moglo značiti da mali tehnološki start-up u Njemačkoj više neće moći koristiti američkog dobavljača – napisao je Clegg.

– Španjoska kompanija za razvoj proizvoda više nije mogla provoditi operaciju u više vremenskih zona. Francuska maloprodaja više ne može održavati call centar u Maroku, kaže Clegg, dodajući: “Podržavamo globalna pravila koja mogu osigurati dosljedan tretman podataka širom svijeta.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...