FOTO Longin i suradnici posjetili obnovljenu zgradu u Perivoju Vladimira Nazora: “Uspješno ćemo odgovoriti na sve izazove”

Župan Božidar Longin  sa suradnicima povodom prvog dana škole posjetio je jutros Gimnaziju Vladimira Nazora, Gimnaziju Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafičku školu i  Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Podsjetimo,  nakon što su u ovoj godini dovršena dva projekta energetske obnove škola u Škabrnji i Gračacu, tijekom ljeta dovršena je i zgrada u Perivoju Vladimira Nazora gdje su smještene ove četiri škole. Promijenjeno je kompletno krovište zgrade, postavljeni su novi drveni prozori, toplinska izolacija vanjskih zidova te nova rasvjeta

Kako je rekao župan Longin, ova školska godina je po svemu specifična.

Uvijek moramo upozoravati i ponavljati jedno – da ostanemo maksimalno odgovorni, evo ja sam maloprije vidio kako mladi ljudi željni svojih prijatelja nastupaju i kako se ponašaju. Oni moraju slušati svoje učitelje, profesore i moraju se ponašati kako epidemiološka situacija od njih nalaže. Ulazimo u ovu školsku godinu sa obnovljenom zgradom. Mi i dalje držimo ono što smo obećali, da ćemo osigurati svim učenicima u svim dijelovima županije što bolje uvjete. Ovo je treća zgrada koju smo energetski obnovili u potpunosti, 8, 23 milijuna kuna smo potrošili ovdje, od toga je Županija dala gotovo 6 milijuna kuna, ostalo smo dobili preko Europskih fondova. Ne radi se samo o uštedi već i ugodnom boravku za učenike, u toplijim ali i hladnijim vremenima, rekao je Longin.

Ravnatelj Gimazije Juraj Baraković, Ranko Artuković, smatra kako će učenici kao i djelatnici škola, unatoč nikad neizvjesnijoj školskoj godini, uspješno odgovoriti na sve izazove.

U jednoj zgradi koja nikada nije bila uređenija, pripremljenija, udobnija i ugodnija dočekujemo nikada neizvjesniju i zahtjevniju školsku godinu, ali poznavajući našu urođenu izdržljivost, sposobnost, znanje, uvjeravam vas predstavnike Županije kao osnivače škola, a ovdje je blizu 2000 učenika i djelatnika, da ćemo sve izazove i obveze izvršiti na najbolji mogući način, kazao je Artuković.

Pročelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, Joso Nekić ne krije svoje zadovoljstvo povećanjem broja prvašića kojih je ove godine 905, dok ih je prošle bilo 887.

Što se tiče grada Zadra, sretni smo i zadovoljni što već nekoliko godina unatrag nemamo pad prvašića, ove godine imamo nekoliko prvašića više jer smo prošle godine imali 887, a ove 905, ali naravno moramo pribrojiti 24 prvašića koji idu u Nadbiskupsku osnovnu školu, rekao je Nekić.

Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo Zadarske županije govorio je o organizaciji autobusnog prijevoza.

Za učenike srednjih škola prijevoz je organiziran pojačanim linijama i prijevoznim sredstvima po gradu, tamo gdje je potrebno učenike voziti od Autobusnog kolodvora prema školama, a kod osnovnih škola prijevoz je organiziran ovisno o školi; u nekim školama nema novog prijevoza, u nekima ima, ali nema povećanja troškova, u nekim školama ima dodatnog povećanja prijevoza u smislu prijevoznih sredstava, a negdje ima s istim prijevoznim sredstvom više kilometara zbog broja učenika. Dogovorili smo s ravnateljima da ćemo pozorno pratiti epidemiološki situaciju po općinama i situaciju u školama kako bi mogli istog trena reagirati dodatnim pojačanjem linija. Neki ravnatelji su na radnom sastanku spomenuli kako cijelo vrijeme imaju povoljnu epidemiološku situaciju pa razmišljaju o tome da se nastava održi na sasvim uobičajeni način, objasnio je Šimunić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...