Hakiran Tele2! Napadači su imali pristup podacima svih hrvatskih korisnika

Čitatelji Bug portala dojavili su redakciji istoga kako su na kućnu adresu ovih dana dobili pismo svojeg telekom operatera Tele2 u kojem ih se obavještava o nedavnom hakerskom napadu. Sigurnosni incident, kako pišu iz Tele2 u tom dopisu, dogodio se na njihovim web serverima. O svemu su, kažu, odmah po otkriću obavijestili nadležne službe te poduzeli mjere kako bi spriječili ponavljanje incidenta.

Forenzička analiza pokazala je da nema dokaza da su hakeri preuzeli privatne podatke korisnika, ali su istima tijekom napada mogli pristupiti. Riječ je o podacima kao što su ime i prezime, adresa, datum rođenja i OIB, odnosno podaci dostupni s osobne iskaznice i ugovora između korisnika i Tele2. Podaci o bankovnim karticama, poručili su, ne nalaze se na njihovim serverima i hakeri im nisu mogli pristupiti.

Iz Tele2 su svojim korisnicima uputili ispriku i obećanje da će raditi na poboljšanju sigurnosnog okruženja. Pojačano prate aktivnosti vezane uz korisničke račune koji su bili ugroženi, te najavljuju da će u slučaju bilo kakvih sumnjivih radnji poduzeti daljnje korake i obavijestiti svoje korisnike u najkraćem mogućem roku.

Vezano za ovaj slučaj iz Buga su kontaktirali Tele2 i zatražili detaljnije podatke o samom hakerskom napadu. No, oni su nam još jednom ponovili istu izjavu koja stoji u rečenom dopisu. Njihovo službeno očitovanje prenosimo u okviru ispod teksta. U slučaju da doznamo više detalja o ovom incidentu, objavit ćemo ih naknadno.

Izjava Tele2

Povjerenje korisnika i sigurnost korisničkih podataka uvijek su nam na prvom mjestu te nam je iznimno žao što se dogodio sigurnosni incident, unatoč svim mjerama zaštite koje su implementirane na sustavima Tele2. Incident smo po saznanju, u najkraćem mogućem roku, prijavili nadležnim državnim službama, u skladu sa zakonskim procedurama te smo poduzeli sve tehničke i sigurnosne mjere kako bismo spriječili ponavljanje istih.

Iako smo forenzičkom analizom ustanovili kako nema dokaza da su hakeri sa servera iznijeli osobne podatke korisnika, postoji mogućnost da su dobili uvid u iste. Sukladno navedenome obavijestili smo sve osobe koje su bile zahvaćene incidentom, a riječ je o manjem postotku korisnika iz naše korisničke baze. Napominjemo kako se podaci o bankovnim karticama korisnika ne nalaze na Tele2 web serverima i samim time hakeri nisu imali mogućnost pristupiti istima.

Navedeni incident nije utjecao na pružanje naših usluga korisnicima te ih oni mogu nastaviti koristiti kao i do sada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...