Hrvatska očekuje čak 690.000 doza; Cijepljenje moguće i u ljekarnama

Svake godine Hrvatska naručuje sve više cjepiva protiv gripe, a ove godine čekamo dostavu od ukupno 690.000 doza.

– Naručeno je do danas 460.000 doza cjepiva za osiguranike i dodatnih 130.000 koje stižu oko 10. prosinca te 100.000 za ljekarne za prodaju. Prodavat će se po 68 kuna u ljekarnama (op.a., cijena od Medoke). S procjepljivanjem se kreće oko ili nakon 15. listopada – kaže nam Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Ovo je ipak prva pandemijska godina u kojoj će se miješati sezona gripe i viroza s novim korona virusom pa liječnici cijepljenje preporučuju svima, a posebno ugroženim skupinama. Tako će barem smanjiti raspon mogućih virusa od kojih mogu oboljeti. Kao i uvijek, preporučujemo kroničnim bolesnicima i starijim osobama da se cijepe.

Naime, kod njih su češće komplikacije, pa kad obole od gripe, može doći do virusnih ili bakterijsku upala pluća, što u konačnici znači i smrtni ishod – pojasnila je iskusna infektologinja Maja Capar za 24sata.

Nitko nije obavezan cijepiti se protiv gripe, ali svakako se preporučuje osobito u vrijeme korona virusa.

Koliko gripa može biti opasna opisuje nam Capar:

– Iako rijetko dolazi do teških komplikacija, sjećam se naše kolegice medicinske sestre koja je zbog gripe dobila i encefalitis, odnosno upalu mozga i završila na liječenju u Zagrebu. Nasreću, sve se dobro završilo i uspješno se oporavila.

Mjere kojih se moramo držati zbog korona virusa Capar smatra da će pomoći i kod sprječavanja oboljenja od gripe, ali i viroza.

– Sve su to kapljične infekcije koje se uglavnom šire na isti način. Do sada nikad nismo svi nosili maske, držali razmak i redovno se dezinficirali, a to će vjerujem spriječiti i širenje drugih virusa, ne samo korone – kaže Capar za 24sata. Od spomenutih više od pola milijuna doza cjepiva protiv gripe, samo Zagreb očekuje ukupno 85.000 doza.

Novost je da bi se ove godine oni koji kupe cjepivo u ljekarni mogli odmah i cijepiti u ljekarni, a ne kod doktora. To je prioritet u svim europskim zemljama, a sve zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...