Na ispitu se skida ploča “autoškola”; Na snagu stupile tri važne izmjene

Proteklog tjedna Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako na snagu stupa izmjena prema kojoj prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više nije potrebno u postaji prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem. No, uz tu novost, ovog četvrtka na snagu stupa još nekoliko izmjena – ispit se snima kamerom, a na vozilu tijekom ispita ne smije stajati krovna ploča.

Od ovoga četvrtka na snagu stupa nekoliko izmjena pravilnika objavljenih u Narodnim novinama, a koji se odnose na način polaganja vozačkog ispita, piše srednja.hr.

Obavezno snimanje ispita kamerom

Tako se od danas, prema novim pravilima, polaganje vozačkog ispita snima kamerom.

– Ovlašteni ispitivač tijekom provedbe ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE kategorije obvezan je koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS) te pohranjuje sve podatke na posebnu memoriju (server), a koja mora biti stalno dostupna i nadležnom Ministarstvu – stoji u izmjenama Pravilnika.

Inače, ta se izmjena planirala već unatrag otprilike godinu dana. Još u siječnju su portalu Srednja iz Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore kazali kako nisu protiv snimanja ispita jer bi ono trebalo omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita.

Snimanje bi trebalo, istaknuli su, povećati i transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

Tijekom ispita skida se krovna ploča s vozila

Osim toga, ispit se prema novim odredbama u pravilu polaže na vozilu na kojem se kandidat osposobljavao, a s kojeg se tijekom ispita uklanja krovna tabla za označavanje vozila autoškole, navodi se u izmjenama Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita.

Podsjetimo, osim ovog pravilnika, mijenjao se i Pravilnik o vozačkim dozvolama. Glavna izmjena je ta da osobe koje prvi put podižu vozačku dozvolu prilikom predaje zahtjeva više ne moraju prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...