Najnovije upute HZJZ-a; Evo tko sve i pod kojim uvjetima može ranije izaći iz izolacije

Hrvatski je zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama objavio revidirane upute preporuke o prioritetima za testiranje na COVID-19, postupanju s kontaktima te završetku izolacije i samoizolacije.

Prema novim uputama, otpust iz izolacije temelji se prvenstveno na kliničkoj slici, a samo iznimno na temelju negativnog PCR nalaza.

Izolacija asimptomatskog pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan, osim kod imunokompromitiranih osoba.

Također, izolacija oboljeloga s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti, uz uvjet da je najmanje 24 sata bez povišene tjelesne temperature i uz značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Nije potrebno testiranje prije povratka na posao

Izolacija oboljelih s teškom kliničkom slikom, odnosno čije liječenje zahtijeva intenzivnu skrb, ili imunokompromitiranog bolesnika neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja.

U ovom se slučaju izolacija može skratiti na najmanje 15 dana, ali uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Novost je i da na kraju izolacije za zdravstvene djelatnike više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao. Isto vrijedi i za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

U revidiranim preporukama HZJZ-a stoji i da se osobe koje su u protekla tri mjeseca imale laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19 ne trebaju testirati na COVID-19 ako nemaju jasne simptome bolesti.

Bliskim kontaktima samoizolacija na 14 dana

Kada je riječ o kontaktima oboljelih, svi bliski kontakti oboljeloga idu u samoizolaciji, a ako ne razviju simptome bolesti nije ih potrebno testirati niti na početku niti tijekom samoizolacije. Bliski kontakti u samoizolaciju idu na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraznom osobom.

U iznimnim slučajeva na početku samoizolacije testira se bliske kontakte ako su u kontaktu sa zaraženim bili tri ili više dana i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...