Njihovu stanarinu u Zagrebu plaćamo 2,4 milijuna kuna, u najmu su Šimičević, Perić, Sabljar Dračevac, Glasovac…

Nešto manje od polovice zastupnika novog saborskog saziva u Zagrebu stanuje u unajmljenim privatnim odnosno stanovima u državnom vlasništvu. Sabor im pritom plaća najamninu do 2500 kuna i režije do 500 kuna, piše Večernji.

Pravo smjestiti se u službene te unajmljene stanove i garsonijere imaju zastupnici s prebivalištem koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara, što je iskoristilo 63 zastupnika. Od toga je 28 iz HDZ-a, 20 iz SDP-a, po troje zastupnika IDS-a i nacionalnih manjina, po dvoje iz klubova zastupnika Domovinskog pokreta, SDSS-a, Hrvatskih suverenista, te po jedan ‘mostovac’ (Miro Bulj), HSS-ovac (Željko Lenart) i HSU-ov Silvano Hrelja.

U unajmljenim privatnim stanovima smjestili su se HDZ-ovi Ante Bačić, Nevenko Barbarić, Danica Baričević, Anamarija Blažević, Josip Borić, Jure Brkan, Josip Đakić, Mato Franković, Marija Jelkovac, Siniša Jenkač, Branka Juričev-Martinčev, Mladen Karlić, Ivan Kirin, Tomislav Klarić, Anton Kliman, Ljubica Maksimčuk, Marin Mandarić, Grozdana Perić, Anita Pocrnić-Radošević, Darko Puljašić, Ivan Radić, Ante Sanader, Josip Šarić, Stipan Šašlin, Rade Šimičević, Hrvoje Šimić, Radoje Vidović i Vinko Zulim.

Kod privatnika stanuje i 20 SDP-ovaca: Mirela Ahmetović, Barbara Antolić Vupora, Boška Ban Vlahek, Arsen Bauk, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Branko Grčić, Domagoj Hajduković, Mišel Jakšić, Stjepan Kovač, Matko Kuzmanić, Andreja Marić, Romana Nikolić, Sanja Radolović, Renata Sabljar-Dračevac, Sanja Udović, Franko Vidović i Martina Vlašić-Iljkić.

Od 8,6 milijuna kuna, koliko su prošle godine iznosili zastupnički troškovi, bez uračunatih plaća, država je za njihov smještaj, odnosno stanarinu, platila 2,4 milijuna kuna. Više od toga, 2,8 milijuna kuna, izdvojila je kako bi zastupnicima nadoknadila troškove nastale jer su osobne automobile koristili u službene svrhe, dakle jer su iz mjesta u kojima žive putovali u Zagreb. Pri tome im je plaćala i cestarinu za koju je izdvojeno dodatnih 480 tisuća kuna.

Zastupnici koji koriste pravo na smještaj u Zagrebu, imaju pravo i na naknadu za odvojeni život od tisuću kuna mjesečno koja im se ne isplaćuje za tromjesečne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja) te od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora. Svi zastupnici uz mjesečnu plaću, imaju i pravo na zastupnički paušal od 1500 kuna mjesečno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...