Postsezona je loša: “Može se naći smještaj i do 30-40 eura, što je bilo nemoguće prošle godine”

U Hrvatskoj je trenutačno oko 115 tisuća turista, što je 40 posto lanjskog turističkog rezultata. Uz domaće, najvjerniji gosti i dalje su Nijemci. Najveći gubitak osjeti se u nautičkom turizmu.

Kampovi su ovoga ljeta bili na meti turista. I u postsezoni u njima je u prvoj polovini rujna ostvareno 570 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo na Kvarneru i u Istri, gdje se još uvijek nadaju da sezoni nije kraj.

Odluka o zatvaranju granica i ograničavanju putovanja, charter sezonu zaustavili su na pola. Da nije bilo toga, kažu, radili bi dobro i rujan i listopad. Ovako su na jedva 40-ak posto. To nije dobro ni za cijeli turistički hranidbeni lanac, jer su nautički gosti dubokog džepa: na dan troše i do 180 eura.

Iz Udruženja chartera poručuju da će zbog toga u rujnu i listopadu izgubiti oko 150 milijuna eura, a u zemlji je trenutačno oko 115 tisuća turista.

Po pitanju dolazaka, najpopularnije destinacije su Zagreb, zatim Rovinj, Dubrovnik, Split te Poreč. Destinacije s najviše noćenja su Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica.

Uz domaće turiste, tu su i gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije. Na najvećem gubitku su hoteli, ali i vlasnici apartmana u posezoni su pamtili bolje dane.

Korona je korigirala i cijene.

“Može se naći smještaj i do 30-40 eura, što je bilo nemoguće prošle godine. Ali su i svi drugi smještaji neusporedivo spustili cijene”, rekla je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...