Potvrdilo ispitivanje; Rusko cjepivo protiv koronavirusa izazvalo stvaranje antitijela

Rusko cjepivo protiv COVID-19, Sputnik-V, izazvalo je stvaranje antitijela kod svih sudionika ranih faza kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja, objavljeni u petak u medicinskom časopisu The Lancet, što je Moskva pozdravila.

Rezultati dvaju ispitivanja, provedenih u lipnju i srpnju ove godine na ukupno 76 sudionika, pokazali su da je 100 posto sudionika razvilo antitijela na novi koronavirus i da nisu imali ozbiljnih nuspojava, navodi list.

Rusija je registrirala cjepivo u dvije faze za domaću uporabu u kolovozu, prva na svijetu, i to prije objave bilo kakvih podataka o njemu i prije početka masovnog ispitivanja.

Dva ispitivanja u trajanju od 42 dana, koja su svako obuhvatila 38 zdravih odraslih ispitanika, nisu pokazala nikakve ozbiljne štetne posljedice među sudionicima, i potvrdila su da su kandidati za cjepiva izazvali stvaranje antitijela, navodi The Lancet.

Velika, dugotrajna ispitivanja uključujući usporedbu s placebo skupinom, i daljnje praćenje potrebni su kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i učinkovitost cjepiva za sprječavanje zaraze COVID-19, dodaje se u članku.

Moskva pozdravlja rezultate ispitivanja

Ovime odgovaramo na sva pitanja Zapada koja su uredno postavljena u zadnja tri tjedna, iskreno, s očitim ciljem bacanja mrlje na rusko cjepivo, rekao je Kirill Dmitriev, direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja, državnog investicijskog fonda koji je financirao razvoj cjepiva.

Sada ćemo mi početi postavljati pitanja o nekim cjepivima sa Zapada.

Prvi rezultati masovnog ispitivanja ruskog cjepiva, koje je počelo prošli tjedan, očekuju se u listopadu ili studenom. Obuhvatit će 40.000 ljudi, a već se javilo 3000.

Komentirajući rezultate prvih ispitivanja, glavni autor članka Naor Bar-Zeev, iz Međunarodnog centra za pristup cjepivima pri Bloombergovoj školi za javno zdravlje na Sveučilištu Johns Hopkins, rekao je da su ispitivanja „ohrabrujuća, ali malena”.

Bar-Zeev je istaknuo da „još nije dokazana klinička učinkovitost nijednog cjepiva protiv COVID-19”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...