Pred Božić stiže Zakon o neradnoj nedjelji: “To je dan za obitelj i prijatelje, ali imamo i turizam”

Bivši ministar gospodarstva Darko Horvat govorio je o austrijskom modelu kada je riječ o regulaciji rada trgovina nedjeljom, a na tom je tragu i novi ministar Tomislav Ćorić, koji je najavio da bi do prosinca zakonski prijedlog trebao ići u javno savjetovanje, prenosi RTL.

Austrijski model rada nedjeljom, podsjetimo, podrazumijeva određeni broj radnih nedjelja, a na pitanje hoće li se ići tim smjerom ili slijedi drukčiji prijedlog odnosno zabrana rada nedjeljom, Ćorić je novinarima ispred Vlade rekao da je “na tragu” onoga o čemu je govorio Horvat i da se nije odustalo od austrijskog modela.

“Ideja je da idemo tako da nedjelja ostane dan za obitelj i prijatelje i dan u kojem će naši radnici, posebice u trgovini, odmarati. S druge strane, jasno je da je Hrvatska zemlja u kojoj je udjel turizma u BDP-u oko 20 posto. Samim time, tijekom turističke sezone moramo omogućiti određenu razinu fleksibilnosti”, istaknuo je Ćorić.

Zbog toga je održao prvi konzultativni sastanak sa sindikatima te će u najkraćem roku biti osnovana radna skupina, u kojoj će biti predstavnici ministarstava i sindikata te poslodavaca, koja bi u iduća dva mjeseca trebala razraditi prijedlog zakona.

Ideja je da 1. prosinca zakonski prijedlog ide u javno savjetovanje, a nakon toga prema tijelima javne i državne uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...