pitanje ljudskih sloboda

Propusnice, rad nedjeljom, pogrebi… ;Evo što će sve pretresati Ustavni sud. Hoće li srušiti odluke Stožera?

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Dnevnik Nove TV podsjeća da će Ustavni sud danas odlučivati o devet odluka stožera, a to su: odluka o nošenju maski u javnom prijevozu te u zatvorenim prostorima, odluka o ograničavanju okupljanja, odluka o načinu održavanja pogreba, ograničavanju zadržavanja na ulicama, zabrani rada nedjeljom, zabrani napuštanja mjesta prebivališta i zabrani prelaska državne granice. Također, raspravljat će se o četiri zakona koje ove odluke pokrivaju: Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o lokalnim izborima te Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

No, glasovanje bi se moglo odgoditi, prihvate li prijedlog troje ustavnih sudaca da prije odlučivanja održe javnu raspravu, na koju bi pozvali sve one koji su podnijeli prijedloge za ocjenu ustavnosti, kao i predstavnike Vlade, Stožera i cijelu javnost. Ustavni suci sutra će odlučivati i o tome hoće li dopustiti prisutnost medija njihovom glasovanju o radu Stožera.

“Moguće je da prihvati sve prijedloge, moguće je da prihvati neke prijedloge, a moguće da ne prihvati niti jedan prijedlog, ako prihvati djelomično onda moramo vidjeti koje konkretno odluke su eventualno sporne. Smatram da su odluke u skladu s Ustavom i ne smatram da je nešto iz odluka civilne zaštite sporno”, rekao je ustavni stručnjak Mato Palić.

Ostavi komentar koristeći Facebook