Puljića pitali koliko novca dobiva Crkva: “Ne bih vam dao taj podatak. Ne bih. Nema razloga da vam sad ispovijedam”

Katoličku osnovnu školu krenuli su zajednički graditi Grad Zadar i Nadbiskupija, Grad je digao kredit od 25 milijuna kuna koji mora vratiti u roku sljedeće tri godine, a sva vlasnička prava prenijet će na Nadbiskupiju, koja će uloženo Gradu vraćati u sljedećih deset godina, donosi priču RTL Potraga.

“Mislim da se ovdje radi o pogodovanju ljudi koji vode naš Grad Crkvi, s ciljem ostvarivanja materijalne koristi, a isključivo na štetu građana grada Zadra”, kaže Irena Dragić (SDP), potpredsjednica Gradskog vijeća u Zadru.

“Interes Grada je da na bilo koji način napravi škole koje su potrebne učenicima i našim građanima Grada Zadra”, navodi pak Joso Nekić, pročelnik za školstvo Grada Zadra.

“Sve ono što je Grad do sada uložio, i novce od kredita građana grada Zadra koji će građani trebati vraćati i zemljište koje je dao na korištenje i sva projektna dokumentacija bi trebali sada postati vlasništvo Crkve. Grad gubi osnivačka i upravljačka prava, škola postaje katolička osnovna škola s pravom javnosti u vlasništvu Zadarske nadbiskupije”, nadovezala se Dragić.

“Da nije bilo tog sporazuma je li, da je Crkva došla i sama rekla mi ćemo sad graditi školu, oni bi je bili sami napravili”, smatra Nekić.

Ali nisu. Grad ju je napravio, podsjeća ga novinarka.

“Ali mi ćemo sad umjesto jedne škole imati dvije škole”, brani se Nekić.

A kako ćete imati dvije, pa niste imali novaca ni za ovu prvu pa ste ušli u projekt s Nadbiskupijom?

“Pa dignut ćemo kredit”, objašnjava Nekić.

Pročelnikov plan je da kad Crkva vrati dug Gradu za otplaćeni kredit, od tog novca izgrade drugu školu. Aktualni kredit od 25 milijuna kuna koji je Grad podigao prošle godine namijenjen je izgradnji katoličke osnovne škole u naselju Novi Bokanjac. Bivši gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i nadbiskup zadarski Želimir Puljić Sporazum o gradnji zajedničke osnovne škole potpisali su još 2013.

“Mi s Gradom imamo jako transparentne odnose i otvorene, dakle, nitko ovdje nije nit’ na dobitku nit’ na gubitku”, tvrdi mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Novinarka RTL-a upitala je Puljića koliki su godišnji prihodi Crkve za prošlu godinu.

“Pa to moram pitati ekonoma, to ja ne vodim brigu”, odgovorio je Puljić. Na potpitanje može li se dobiti taj podatak te bi li ga dali novinarima, Puljić je odgovorio:

“Ne bih dao. Ne bih dao, morao bih se savjetovati s biskupima. To je pomalo kao da biste pitali jednoga domaćina, ti si ove godine potrošio koliko? Mislim ja ne znam od kuda meni pravo pitati nekoga koliko je potrošio ili nije potrošio”, kaže Puljić.

“Ja sam vam rekao mi ne krijemo ništa od onoga što smo dobili, izvješćujemo gdje treba, koliko smo potrošili i koliko u što. Dakle, to je sve transparentno, nema razloga da vam sad ispovijedam ovdje, ne smatram potrebnim takav neki razgovor ako nije za spasenje duše, što se kaže”, dodao je Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...