Šefica udruge ravnatelja objasnila kako će se odnositi prema učenicima koji ne budu nosili maske

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, bila je gošća Dnevnika N1 televizije te je komentirala početak nove školske godine koji nas očekuje 7. rujna.

“Mi moramo biti spremni. Istina je da ćemo do zadnjeg tjedna i za vikend raditi kako bismo uredili prostorije, a na našim mrežnim stranicama već su postavljene brojne upute za roditelje i učenike te kontakt-adrese. Roditeljima je najvažnije da dobiju informacije”, kazala je Hitrec.

Komentirala je i koji su to najčešći upiti roditelja, ali i što ih posebno brine.

“Na početku se najviše upita odnosilo na to koji ćemo model preuzeti, svi u školu s maskama ili pola razreda u školi, pola kod kuće uz izmjenjivanje tijekom tjedna. Većina škola se odlučila za prvi model jer on pruža jednake šanse za sve učenike. Naravno, ima problema sa školama koje imaju male učionice i imaju klupe u kojima gotovo stisnuto sjede učenici pa se ne može poštivati razmak. Uvijek su tu i naše strepnje oko nastavnika s kroničnim bolestima, koliko će izdržati, hoćemo li moći naći adekvatnu zamjenu ako odu na bolovanje, tako da će to sve biti jedan veliki izazov”, rekla je Hitrec.

Nastava počinje u ponedjeljak, a obavezno će biti korištenje dezinficijenasa i zaštitne opreme.

“Nije još stigla sva zaštitna oprema i dezinficijensi, ali stići će tijekom vikenda”, rekla je te dodala da je čišćenje već obavljeno.

Što će biti s onim učenicima koji neće nositi maske

Nošenje maski izazvalo je veliku raspravu u javnosti, a Hitrec je komentirala kako će se odnositi prema učenicima koji bi mogli odbiti nošenje maske.

“U školama koje su se odlučile za prvi model je obvezno nositi maske, oni ne mogu odbiti. Oni koji ne nose maske trebali bi imati potvrdu obiteljskog liječnika ili liječnika školske medicine. U ovom trenutku ne dolazi u obzir odbijanje učenika jer se ne radi samo o čuvanju svog zdravlja nego i zdravlja ostalih. Nije to izbor, svi će biti na udaljenosti manjoj od 2 metra i važno je pridržavati se mjera.”

Dodala je da oni učenici koji ne budu htjeli nositi maske vjerojatno neće moći ući u škole kako ne bi ugrozili druge.

“Većina nastavnika spada u osjetljiviju skupinu i tijekom ovih priprema smo svi nosili maske”, rekla je te dodala kako su nastavnici poručili da će nositi i maske i vizire za vrijeme nastave.

“Škola će biti sigurnije mjesto od nekog kluba, javnog prijevoza, parka, trgovine. Imajte povjerenja, nakon svih mjera, škola će biti jedno od najsigurnijih mjesta, a osobna odgovornost je najbitnija”, poručila je Hitrec.

Rekla je da se maturanti najbolje snalaze u online nastavi te da vjeruje kako će uspješno savladati gradivo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...