“Sezona je trajala 20-ak dana, manipuliralo se brojkama, a korona je izlika za bezidejnost”

Iako nam se u lockdownu činilo kako će vrele kamene ulice i plaže okupane suncem zjapiti prazne, sezona je donijela gotovo uobičajen šušur. “Novo normalno” dozvolilo je čak i nekoliko koncerata, manifestacija, a do nedavna se uživalo i u noćnim izlascima. Dok predstavnici turističkog sektora zadovoljno trljaju ruke, hvaleći se statistikom koju je Hrvatska postigla u nikad neizvjesnijoj sezoni, postoje oni koji progovaraju o manipuliranju brojkama i ne tako uspješnoj priči za iznajmljivače, obrtnike i ugostitelje.

Prema svemu viđenom i više je nego očito da se ove sezone manipuliralo statističkim podacima. Još prije 10-tak dana u medijima se moglo čitati kako direktori razno raznih TZ-a slavodobitno razbacuju brojkama od 80-90 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu sezonu, što će se kasnije pokazati kako je takva strategija bila pogubna za turistički sektor. Danas kada podvučemo crtu što se zapravo događalo u sezoni koja je praktički trajala svega 20-tak dana vidimo da rezultat nije ni blizu onoga kako su ga oni nama prezentirali. Prije nekoliko dana smo vidjeli rezultate i Zračne luke Zadar koja je imala 86 posto manje dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Danas imamo priliku čitati kako Ministrica Brnjac ipak otkriva kako imamo tek 41 posto dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Kada se tome još pribroji rezultat rujna i listopada rezultat će biti puno manji jer su smještajni kapaciteti već danima prazni a izgleda će tako i ostati, kaže nam Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar.

Drži kako iznajmljivači paušalci ne bi trebali platiti preostale financijske obaveze, budući da taj novac, objašnjava, služi kako bi se financiralo 313 turističkih zajednica s 229 direktora.

Stiže “crna zima”, srpanj i kolovoz onima koji žive od turizma nisu nadoknadili izgubljeno u mjesecima stagnacije, niti su donijeli dovoljno sredstava za preživljavanje do idućeg ljeta…

Ako uzmemo u obzir da ćemo tim novcima održavati nakaradni sustav od 313 turističkih zajednica, 229 direktora i 84 predsjednika mjesečnom plaćom od skoro 30.000,00 kuna (bruto) koji su sami sebi svrha, onda naravno da je odgovor – ne! Hrvatskim turističkim zajednicama potrebna je hitna reorganizacija i sistematizacija, a iznajmljivačima isprika i otpis financijskih obaveza, a ne odgoda.

Sezonu u Zadru ocjenjuje bezidejnom.

Kada gledamo sadržajno, turistička sezona nije bila ništa bitno drugačija od prijašnjih osim što smo ove godine imali puno manji broj gostiju nego je to inače. Bezidejno vodstvo TZ-a nije bilo u stanju organizirati niti jedan događaj, već im je situacija s korona virusom samo koristila kao izlika za nerad. To je problem koji imamo već godinama, a kako stvari stoje nakon ove zadnje održane Izborne skupština Turističke zajednica grada Zadra taj problem ćemo imati i sljedeće 4 godine.

Zakoračili smo u rujan. Vremenske nas prilike nisu iznevjerile, no gostiju je sve manje. Možemo li računati na postsezonu?

Mislim da bi u ovom trenutku to pitanje bilo najbolje postaviti Grgi Peronji koji je na Izbornoj skupštini Turističke zajednice grada Zadra izabran za predstavnika malih iznajmljivača. Pa eto, ovim putem dajem priliku direktoru Odvodnje da odgovori na ovo pitanje, kao i na pitanje, smatra li da mali iznajmljivači trebaju platiti ostatak svojih obaveza? S tim odgovorom, bi ja osobno, zaključio ovu turističku sezonu, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...