Skraćuje se izolacija; Capak objavio kolika je smrtnost od korone u Hrvatskoj

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je najnovije stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Samoizolacija će i dalje trajati 14 dana, a smanjuje se broj dana izolacije.

“Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa s dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana”, rekao je za Novu TV.

Komentirao je i brojke novozaraženih posljednjih dana te smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu.

“Poboljšava se situacija”

“Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera”, ističe.

Govorio je i o smrtnosti od koronavirusa.

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo 10. po redu od 27 zemalja EU, Slovačka je najbolja, najgora Belgija, Španjolska i Italija, mi smo tu negdje na sredini EU po tome. Velike su razlike između zemalja po broju oboljelih”, kazao je.

Na pitanje što ako u kontakt sa zaraženom osobom dođu i trebaju li onda u samoizolaciju i oni koji su koronu već preboljeli, Capak odgovara: “Smatramo da prema dokazima, da tri mjeseca ne treba.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...