Smokva ponovno postaje hit u uzgoju; Novaković: “Kilo sušenih ide do 80 kuna”

Kraj ljeta donosi berbu slasnih smokava. Nekada izuzetno popularna voćka u Dalmaciji je bila zanemarena desetljećima, ali sada ponovno postaje tražena.

Svježe smokve ove se godine, zbog manje turista i nisu prodavale, ali proizvođači koji ih prerađuju ne strahuju. Osušena ili u teglici, nađe kupca.

Plantaža od 600 smokava različitih sorti raste u Polači uz masline i lozu. Najveći proizvođač smokava na zadarskom području kaže da su te tri biljke – tri dalmatinske gracije.

”Jako dobra i isplativa, ali netko je mora brati. I ona nije industrijska, daleko od toga, ona je obiteljska. Jedna obitelj, četiri člana, 150 stabala smokava. To je dobro. Možemo imati jednu dobru plaću”, kazao je za RTL Rade Bobanović, direktor zadruge MasVin.

Svježe je dijelio turistima, ali će preraditi oko dvije tone sušenih. Nešto ide za džemove, a dio i za ekskluzivni gin koji se proizvodi u Njemačkoj. Tajna njegovih smokava je u pažljivoj ručnoj obradi i 8-dnevnom sušenju.

”Nakon berbe smokve ulaze u prostor sumporanja na pliticama, puno je jednostavnije obrađivati. Prvi krevet je vani, drugi krevet je nakon sušenja pet dana i nakon prokuhavanja u slanoj vodi. Ovdje odležavaju dva do tri dana”, objašnjava Bobanović.

Nekadašnja hraniteljica Dalmacije ponovno je zanimljiva za uzgoj jer Hrvatska puno više suhih smokava uveze nego proizvede.  S jednog se stabla u sezoni može ubrati negdje oko 200 kilograma smokava, a tri kilograma svježih smokava su potrebna za jedan kilogram sušenih smokava. Smokve se beru svaki treći dan, a sezona branja traje negdje oko mjesec i pol dana.

Svaku treba više puta ručno okrenuti u najtopliji dio dana.

”Kilo zelenih smokava je od 7 do 10 kuna, kilo sušenih smokava od 60 do 80 kuna, a kad to preradimo, znači u naše proizvode valjuške, okruglice, kolače naše, smokvenjake, energetske pločice i tako dalje, onda dobijemo za taj isti kilo negdje oko 300 kuna”, rekao je vlasnik OPG-a Eugen Novaković iz Posedarja.

Eugen je razvio cijelu paletu slatkiša uz tradicionalni kolač smokvenjak.

”Valjušci i okruglice su sa sokom od bazge, uvaljani u med i kokos, imamo ih i sa čokoladom. Jedna vrsta sadrži med i orah, a tu je i klasika sa sokom od bazge”, kazao je Novaković.

Sa sušenim smokvama za plasman proizvođači ne brinu, na tržištu su stalno tražene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...