Stiže novi brzi test na koronu, rezultati za 15-ak minuta

Dvije farmaceutske kompanije, Abbott i SD Biosensor, dogovorile su se sa zakladom filantropa i osnivača Billa Gatesa da će proizvesti 120 milijuna testova.

Test od 30-ak kuna koji može brzo i precizno dijagnosticirati zarazu koronavirusom trebao bi dramatično ubrzati i povećati opseg testiranja u siromašnijim zemljama, najavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Novi test trebao bi stajati oko pet američkih dolara te bi mogao potpuno transformirati proces praćenja širenja covida-19 u siromašnim i srednje siromašnim zemljama, koje nemaju dovoljno razvijene medicinske kapacitete da bi pratile zarazu i odgovorile na nju, piše BBC.

Očekuje se da bi u narednih šest mjeseci trebalo biti proizvedeno 120 milijuna takvih testova, a prvi čovjek WHO-a to je nazvao “velikom prekretnicom”.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako u nekim zemljama s visokim stopama infekcije, među kojima su Meksiko i Indija, nizak opseg testiranja prikriva prave razmjere širenja koronavirusa.

Novi test bi trebao biti “lako prenosiv i jednostavan za korištenje”, a rezultate bi trebao davati za 15-30 minuta umjesto nekoliko dana, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za medije prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dvije farmaceutske kompanije, Abbott i SD Biosensor, dogovorile su se sa zakladom filantropa i osnivača Billa Gatesa da će proizvesti 120 milijuna testova, ustvrdio je čelnik WHO-a.

Dogovor bi trebao pokriti 133 zemlje, uključujući mnoge zemlje Južne Amerike koje su trenutno najpogođenije što se tiče stope zaraze, ali i smrtnosti.

“Ovo će biti ključno za pomoć njihovim kapacitetima testiranja, a naročito u teško dostupnim područjima, koja nemaju dovoljno laboratorija ili dovoljno zdravstvenih radnika uvježbanih za provođenje testiranja”, rekao je Tedros.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...