borba protiv korone

Stožer će se sastati s ugostiteljima; Osim glazbe, pripremaju se nova pravila za kafiće

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđuju da bi uskoro za ugostiteljske objekte mogla vrijediti drugačija pravila ponašanja.

Stožer civilne zaštite sastat će se ovaj tjedan sa ugostiteljima kako bi s njima dogovorili nove mjere koje bi se trebale uvesti tom sektoru u borbi protiv širenja koronavirusa.

Kako je za Dnevnik.hr potvrdio Krunoslav Capak, od ugostitelja će se tražiti da smanje razinu decibela u ugostiteljskim objektima. “Ako je glazba bučna, gosti moraju vikati i na taj način se povećava razina aerosola”, objašnjava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, dodaje da je to samo jedna od mjera koje će predložiti ugostiteljima. Više će reći nakon sastanka.

U uglednom časopisu Nature nedavno je objavljena analiza koja obuhvaća nekoliko istraživanja s novim pogledom na načine širenja koronavirusa. Osim kihanjem, kašljanjem i fizičkim kontaktom, koronavirus se može širiti i običnim govorom preko sitnih kapljica zvanih aerosol koje struje zrakom i akumuliraju se tijekom vremena.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje izračunali su da za jednu minutu glasnoga govora u zatvorenom prostoru zaražena osoba generira više od 1000 malih virusom opterećenih aerosola i da oni u zraku ostaju najmanje osam minuta.

Ostavi komentar koristeći Facebook


 

 

Možda ste propustili pročitati