Treba li Tornado dozvolu od Grada za ovakve uratke?: “Netko vidi išaran zid, netko ekspresiju subkulturnih skupina”

Tornadov grafit u Foši podigao je puno bure u javnosti.

Navijački grafiti krase pročelja brojnih zgrada u Zadru. Kao simboli ljubavi prema sportu u gradu koji s ponosom nosi epitet grada košarke i navijačkih skupina koje zdušno bodre svoje igrače i u najtežim vremenima, u načelu ne izazivaju protivljenje šire zajednice.

No, najnoviji potez Tornada, oslikavanje grba s prvim bijelim poljem kakav se povezuje s režimom iz vremena NDH i ocrtavanje zastave američke konfederacije koja u današnje doba simbolizira rasizam, nije dočekan s odobravanjem te je preko noći prebojan.

Dok se jedni protive devastaciji ulične umjetnosti kao platformi koja najbolje svjedoči o aktualnim društvenim kretanjima, drugi se pitaju traže li umjetnici dozvole nadležnih za svoje uratke ili djeluju po principi “Vidi zid, zovi ekipu!”.

Odgovor na to pitanje potražili smo u gradskom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Grafiti nisu regulirani Odlukom o reklamiranju UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, stoga od ovog upravnog odjela isti i ne mogu ishoditi suglasnost. Komunalni redari u pravilu postupaju uklanjanjem/brisanjem neprimjerenog sadržaja grafita isključivo na javnoj površini. Po navodima voditelja odsjeka za komunalno redarstvo Ede Fantele, u konkretnom slučaju je riječ o privatnoj površini gdje su komunalni redari sukladno Odluci o komunalnom redu upozorili vlasnika/korisnika predmetne nekretnine na dio sadržaja, nakon čega je isti reagirao. Ujedno, složit će te se da u javnosti mogu biti podijeljena mišljenja o tome jeli općenito na nekoj površini urednije vidjeti ekspresiju subkulturalnih skupina ili neuredan i išaran zid, odgovorio nam je pročelnik Robertino Dujela.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...