Trend među biračima; HDZ i dalje u ogromnom vodstvu iako 50 posto građana ne vjeruje u rad Vlade

DNEVNIK Nove TV objavio je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje pokazuje raspoloženje i trendove među biračima.

HDZ i dalje ima veliko vodstvo pred svima

Bez obzira na najnoviju aferu Janaf, HDZ i dalje može biti miran – ima sigurnu trećinu i to 33,7 posto, a tako je od izbora. Za stranku na vlasti to je dobro.

Podrška SDP-u je na početku političke jeseni 17,1 posto. Također kao mjesec prije, ali i upola slabiji od HDZ-a. Tim rejtingom Zlatko Komadina predaje stranku nasljednici ili nasljedniku na izborima koje ta stranka održava u subotu. Nije nebitno da je 17 posto potpore jedan od lošijih rejtinga SDP-a od kada se provode istraživanja.

MOŽEMO je postojan, na trećem mjestu s potporom od 8,2 posto. Nakon izbora u SDP-u vidjet ćemo što će zapravo biti s tom opcijom, hoće li postati lider na ljevici ili rezervna klupa razočaranih SDP-ovaca.

Domovinski pokret malo je popravio svoj rejting, ali sve u statističkoj pogrešci i sada je na 7,9 posto.

MOST rujan završava na stabilnih 6,2 posto.

Stranke koje ne prelaze prag

Pametno je jedina stranka koja se koliko-toliko približila izbornom pragu s potporom od 2,7 posto. Ostali to mogu sanjati. Pa je Stranka s imenom i prezimenom na 1,8 posto. IDS na 1,5 posto, HSS na 1,3 posto, a Živi zid može računati samo na 1,1 posto potpore.

HSU dobiva 1 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice imaju manje od 1 posto ili ukupno 5,6 posto. Tako Radnička fronta ima 0,9 posto, a partneri HDZ-a – HNS 0,6 posto i Reformisti 0,2 posto. Raste broj neodlučnih i sada ih je 11,8 posto.

Većina ne podupire rad Vlade

Većina birača ne podupire rad vlade, točnije njih 50 posto, a podupire njih 40 posto. Na prvu, većina rad Vlade ne podupire, ali u odnosu na mjesec prije vidimo rast onih koji odobravaju njezin rad. Ne zna njih 10 posto.

Da zemlja ide u lošem smjeru, misli 60 posto ispitanika, a da ide u dobrom, samo 28 posto, ne zna njih 12 posto.

Premijer i predsjednik izjednačeni

O predsjedniku Milanoviću pozitivan dojam ima 50 posto, a negativan 42 posto birača. O premijeru Plenkoviću svaki drugi građanin ima pozitivan dojam, a njih 44 posto negativan.  Milanovićev rad ne podupire 48 posto birača, podupire njih 40 posto, a ne zna 12 posto.

Na listi popularnosti velikih stranaka Božo Petrov treći je s 40 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i njih 44 posto koji o njemu imaju negativan dojam.

Miroslav Škoro može računati na 32 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 59 posto ima negativan dojam.

Tomislav Tomašević novo je lice u nacionalnoj areni i 31 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 21 posto misli suprotno.

Zlatko Komadina oprašta se od nacionalne politike, ali i vođenja SDP-a s potporom od 26 posto onih koji o njemu misle pozitivno te 41 posto građana koji o njemu misle negativno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...