Trgovci upozoravaju: “Maske su obveza, ali i pomažu u krađama!”

Zbog maski ne možemo identificirati počinitelje koji rade u grupama i uglavnom kradu ono što mogu brzo preprodati, alkoholna pića i slično, no policija ne reagira na krađe čija je šteta manja od 1000 kuna, a nama te sitne krađe nisu porezno priznate kao rashod, upozorio je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

S jedne strane maske su jedna od protuepidemijskih mjera, obvezne su za ulazak u trgovine, a s druge strane, upozorio je Katavić, “pomagalo” u skrivanju identiteta pri krađama s trgovačkih polica. Stoga će HGK poduzeti potrebne aktivnosti prema nadležnim tijelima radi konkretnih prijedloga struke za rješavanje ove problematike.

S maskom ili ne, krađe u trgovinama velik su problem, upozoravaju u HGK-ovom Sektoru za trgovinu: “Štete za trgovce zbog krađa kreću se od 1 do 1,5 posto ukupnog prihoda trgovca”.

Kada je riječ o robi koja se krade, podaci HGK-a ukazuju na to da je uglavnom riječ o proizvodima koji se lako mogu preprodati, a to su alkoholna pića, pršuti te ostali delikatesni proizvodi, žvakaće gume, kozmetika, ali i svi ostali proizvodi, od odjevnih predmeta pa nadalje.

Problem krađa iziskuje značajna ulaganja koja si manji trgovci uglavnom ne mogu priuštiti pa je upravo u takvim prodavaonicama mogućnost krađe veća u odnosu na prodavaonice u kojima je instalirana zaštita. No, prema tvrdnjama trgovaca, kradljivci znaju različite trikove, odnosno kako prevariti sofisticiranu opremu, pa se zbog toga u prodavaonicama koriste razne kombinacije zaštite od krađa. K tome, epidemija koronavirusa sa sobom je donijela “kombinaciju zaštite” od utvrđivanja identiteta počinitelja krađe – masku za lice u kombinaciji s “dugim prstima” i brzim trkom iz trgovine, odnosno brzom preprodajom ukradene robe, piše Glas Slavonije.

U Sindikatu trgovine Hrvatske (STH) kažu kako su poslodavci ranije mnogo češće tražili od radnika da namiruju manjkove, pa i na ime krađa, a po principu objektivne odgovornosti, no, kako kaže predsjednica STH-a Zlatica Štulić: ”Došlo je do pomaka, naše članove educiramo o njihovim pravima u takvim situacijama”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...