U subotu volonterska akcija čišćenja izvora rijeke Bijele

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna s početkom u 9 sati, organizira volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele, “It is not too late”.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon ove rijeke koji je dio zaštićenog područja “NATURA 2000” od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, a po čemu je ova rijeka najvjerojatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, a u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa jadranske magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji). Na kraju iste, na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito krupnog otpada i građevinskog materijala.

Deponija smeća i otpada, nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se tu našli poslije domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te se ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada također, nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija lokalnog stanovništva.

Akcija čišćenja zakazana je za 10h ujutro, a okupljanje će početi  u 9 sati. Osiguran je ručak i majice za sve sudionike.

Staklo rasuto po stazi oko 1 m3 koje se sakupi biti će predmet daljeg rada umjetnika u projektu “Trash Art Residence Bijela 2021”. Naime po sakupljanju stakla uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora organizatori će objaviti međunarodni javni natječaj “CALL FOR ARTIST”,  kroz koji će financirati najkreativniji umjetnički projekt kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educiralo o važnosti našeg odnosa ka prirodi.

Razni građevinski otpad preko 100 m3 će biti sakupljan strojno i ručno, zatim odvožen na deponiju u Obrovcu tijekom cijelog dana.

Akcija se održava uz pokroviteljstvo i sudjelovanje  Natura Jadera, javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također  članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji,  Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja i Karinska Rivijera uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari” Iz Gornjeg Karina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...