U Vrsima u ljetnim mjesecima ostvareno 171.337 noćenja; “Idemo dalje, glavno da se nešto događa”

Turistička sezona polako je za nama. Jesensko vrijeme na početku rujna otjeralo je velik broj domaćih gostiju koji su planirali iskoristiti još koji sunčani dan za uživanje na plaži uz zvuk valova i miris mora. Uz loše vrijeme, globalna pandemija također je dobrano usporila razvoj turizma u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Vrsima. U razdoblju od 01.06. do 31.08. prema evidenciji sustava eVisitor na području Općine Vrsi ostvareno je ukupno 14.582 dolaska (65 posto lanjskog broja dolazaka) te 171.337 noćenja (65 posto lanjskog broja noćenja). Turistički promet je od lipnja imao uzlaznu putanju i ove godine, pa je u kolovozu ostvareno 68 posto lanjskog broja turističkih dolazaka i 71 posto lanjskog broja turističkih noćenja.

Pored domaćih gostiju koji čine 28 posto ukupnog broja gostiju, najbrojniji gosti su i dalje Nijemci s 21 posto, Slovenci s 12 posto, zatim Poljaci s 10 posto i Česi 9 posto. Iznenađenje su Slovaci koji su inače na visokom trećem mjestu u strukturi gostiju, ove godine su ostvarili tek 8 posto u ukupnom broju gostiju, gotovo 50 posto manje u odnosu na lanjsku godinu. Direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi, Rafaela Maraš smatra kako su gosti u izvanrednim okolnostima ipak uživali u godišnjem odmoru.

– Smatram da je izvučen maksimum u danim uvjetima; u najneizvjesnijoj sezoni gdje se praktički ništa nije moglo planirati nego raditi dan za dan i pratiti upute, dali smo svi skupa sve od sebe da naši gosti ipak budu zadovoljni i mislim da smo u tome uspjeli.

Provjerili smo i kod vrških ugostitelja kakva je situacija, jesu li barem donekle zadovoljni sezonom. Na tren zaustavljamo u poslu mladog vlasnika pizzerije Montana, Ivana Perinića koji smatra da je sezona bila iznad očekivanja koja ove godine nisu bila prevelika.

– Početkom veljače započeo sam s temeljitom obnovom pizzerije i radove smo priveli kraju sredinom ožujka nadajući se “idealnom proljeću” ali tu nas je odmah “sasjekla” korona i obustavila rad do svibnja. Objektivno gledajući, posla je bilo bitno manje u usporedbi s prošlom godinom ali opet za razdoblje u kojem se nalazimo iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima. – govori nam Ivan Perinić.

– Informacije s terena su pozitivne; iznajmljivači su mahom zadovoljni ostvarenim rezultatima jer su i oni kao i mi ušli u sezonu s dozom straha što nas čeka – dodaje Maraš.

Zanimalo nas je kakav smještaj je najtraženiji – kuće za odmor ili apartmani.

– Općenito je tražen kvalitetan smještaj; novouređeni apartmani i kuće za odmor. S obzirom na to da je zbog cijele situacije sezona kasnije počela kuće za odmor koje su inače perjanice naših smještajnih kapaciteta i koje su redovito popunjene od svibnja u tom periodu iz poznatih razloga bilježe pad što je i razumljivo – nastavlja direktorica Maraš.
Iznajmljivač i vlasnik kompleksa vodenih sportova Ante Utković kaže kako se osjetio pad u odnosu na prošlogodišnju sezonu koja je u Vrsima zabilježena kao rekordna – s osam posto više dolazaka nego prethodnih godina.

– Imamo 7 apartmana i bavimo se turizmom više od 10 godina. Proljetos smo već polako “otpisali” sezonu, smatrajući kako će “lockdown” trajati puno duže. Zabilježili smo 30 posto prometa manje nego prošle godine, ali idemo dalje, glavno da se nešto događa. U ovoj situaciji puno nam je pomogla pomoć Općine Vrsi u vidu smanjenja koncesija za 50 posto – ističe Utković.

Načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić zadovoljan je ovogodišnjom turističkom sezonom, a nada se kako će iduća godina biti još bolja i uspješnija.

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj početkom svibnja, donijeli smo paket interventnih mjera u iznosu od 500 i 300 tisuća kuna kroz oslobođenje neplaćanja doprinosa npr. komunalne naknade, smanjenje koncesije za 50 posto. Primarni cilj nam je olakšati namete poduzetnicima i pomoći da iz ove krize izađu sa što manjim posljedicama i s manjim financijskim gubitcima – pojašnjava načelnik Perinić.

S ovom sezonom su svi i više nego zadovoljni. Stožer civilne zaštite Općine Vrsi otkazao je sva planirana ljetna događanja kako bi gostima pružili siguran odmor u ovoj vrlo neizvjesnoj sezoni. Svi iznajmljivači i ugostitelji su se ponašali vrlo profesionalno i u skladu sa svim preporukama i smjernicama.

Tekst i foto: Toni Perinić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...