Cestitka_Uskrs

U Zadarskoj županiji u osam mjeseci počinjeno 225 prekršajnih i 52 kaznena djela nasilja u obitelji

Nacionalni dan obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Svi u društvu moraju promovirati nulti prag tolerancije na nasilje, a tome se priključuje i Krav Maga Zadar koja godinama na ovaj, ali i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizira besplatni seminar samoobrane za žene. Ove godine zbog epidemiološke situacije nisu to u mogućnosti organizirati, no ovim putem poručuju svim ženama da nasilje ne smiju trpjeti, da moraju javno progovoriti o nasilju te da im pružaju punu podršku u tome.

Uz određene tehnike samoobrane na njihovim treninzima stoga žene prije svega uče podići svoje samopouzdanje te naučeno kasnije i prenositi na svoje sestre, prijateljice, kolegice, kćeri, majke, sve one koje su odlučile ne biti žrtve nasilja. Uče ih kako prepoznati, izbjeći i ukoliko dođe do napada učinkovito se obraniti od većeg i jačeg napadača.

Svjedoci smo porasta broja nasilja. Tijekom osam mjeseci 2020. godine Policijska uprava zadarska evidentirala je 225 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok je u istom razdoblju 2019. godine evidentiran 221 prekršaj. Također, u istom razdoblju evidentirana su 52 kaznena djela nasilja u obitelji , dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 37 kaznenih djela.

U priopćenju Krav Maga Teama Zadar navodi se kako je “problem nasilja je prisutan i u svijetu i kod nas, najviše pogađa žene, prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira na socioekonomski status, a bez obzira na podrijetlo i obrazovanje pojedinci mogu biti nasilnici ili žrtve.

Na žalost, U Hrvatskoj se nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Obilježavanjem današnjeg dana nastoji se podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.”, poručili su iz kluba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...