U Zadru je ostalo neupisano stotinjak djece; Dukić: “Svi će biti zbrinuti, financiramo još 22 vrtića”

Ove je godine u zadarske vrtiće upisano ukupno 2770 djece. Vrtići drugih osnivača okupljaju gotovo 1400 djece u 66 odgojno-obrazovnih skupina.

– Participacija roditelja jednaka je onoj u gradskim vrtićima, od 2017. iznosi 600 kuna za prvo dijete, 300 kuna za drugo dijete dok je za treće dijete besplatno. Također, Grad Zadar financira plaću za 132 odgojitelja te subvenciju od 2000 kuna po odgojno-obrazovnoj skupini, što pokazuje koliko Grad ulaže u razvoj i podizanje standarda predškolskog odgoja, istaknuo je gradonačelnik Dukić te dodao da pored navedenog Grad Zadar također osigurava sredstva za plaću mobilnog stručnog tima koji se sastoji od 2 psihologa, 2 pedagoga i 1 medicinske sestre, a pet je vrtića drugih osnivača uključeno u projekt Mreža ZaDar u kojoj se provodi smjenski rad i produženi boravak.

Neupisana djeca bit će zbrinuta

Gradonačelnik je također istaknuo da je ove godine neupisano ostalo oko stotinjak djece te izrazio uvjerenje da će kroz ovu pedagošku godinu svi biti zbrinuti.

– Dječji vrtić „Latica“ preselit će se u Mocire te će u objektu, gdje su oni sada, biti oformljene nove 4 odgojne skupine za novu djecu, dodao je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Nekić podsjetio je da se na razvoju predškolstva u Zadru radi već dugi niz godina.

– Mislim da smo i u ovom četverogodišnjem razdoblju napravili nove pomake. Sada imamo nove potrebe na koje želimo odgovoriti, prije svega kroz zadovoljavajući kapacitet vrtićkih ustanova, ali i provođenja epidemioloških mjera u ovim posebnim okolnostima. Što se tiče COVID-a, mislim da smo napravili sve u skladu s našim mogućnostima. Zasada je situacija takva da u jednom vrtiću drugih osnivača imamo djecu u samoizolaciji jer je odgajateljica pozitivna, dok u našim vrtićima imamo dvoje djece koji su u samoizolaciji ali oni nisu ni krenuli u vrtić tako da ti slučajevi nisu utjecali na drugu djecu, kazao je pročelnik Nekić.

Ravnateljice DV „Sunce“, Ana Dunatov i DV „Radost“, Larisa Pavlović Petani naglasile su da su u stalnom kontaktu sa ZJZ te da se svi pridržavaju zadanih mjera i propisa kako bi se djecu maksimalno zaštitilo. Kontinuirano se ulaže i u renoviranje objekata, a ove je godine, u renovaciju podova, igrališta i izolacije, u dječjem vrtiću Vladimir Nazor, uloženo 50 tisuća kuna.

– Svake godine ulaže se u barem jedan objekt, čime se podiže kvaliteta odgoja na razini cijele ustanove, istaknule su ravnateljice.

Potpisani ugovori s vrtićima drugih osnivača

U velikoj vijećnici gradonačelnik je uručio ugovore za 22 vrtića drugih osnivača čiji rad se sufinancira kako bi se osigurali smještajni kapaciteti za što veći broj djece, pod istim uvjetima kako i u gradskom vrtićima. Ovo je jedanaesta godina kako Grad Zadar provodi tu praksu, kojom se uvelike smanjio broj neupisane djece u vrtiće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...