Umjesto da plate porez, zadarski supružnici sebi isplatili 7 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 40-godišnjaka i njegove supruge (42) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Okrivljenike se tereti da su od 1. veljače do 29. kolovoza 2017. u Zadru, i to prvookrivljeni 40-godišnjak u namjeri pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za sebe i drugookrivljenu 42-godišnjakinju, a na štetu njihovog trgovačkog društva i proračuna Republike Hrvatske, iz istog društva izvukli veću količinu novčanih sredstava, te s novoosnovanim društvom neosnovano ostvarili povrat poreza na dodanu vrijednost. Prvookrivljenik je putem prvog društva prema novoosnovanom društvu ispostavio ukupno petnaest računa za isporuku robe, s time da je prethodno društvo nabavilo robe (vozila) u ukupnom iznosu od 7.090.875,00 kuna s PDV-om što je prvookrivljenik knjižio u ulaznim knjigama prvog društva i na temelju njih neosnovano zatražio povrat poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 1.386.175,00 kuna, iako je znao da se radi o povezanim društvima i povezanim transakcijama prijevarnog karaktera. Navedeno je dovelo do neplaćanja poreznog duga u iznosu od 1.386.175,00 kuna.

Prvookrivljenik je, tereti ga se, kontinuirano od 1. veljače do 22. kolovoza 2017. nalagao neosnovane isplate sa računa prvoga društva na svoj i tekući račun drugookrivljenice pa je tako u vidu povrata pozajmica na štetu toga društva sebi i drugookrivljenici isplatio ukupan iznos od 7.205.700,00 kuna za koji je oštetio to društvo, kao i državni proračun za navedeni iznos od 1.386.175,00 kuna neplaćenog PDV-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...