Umjetnik Jure o navijačkim muralima: “Upravo oni podižu svijest o lokalnim vrijednostima i povezuju građane”

“Mali a veli. Veći od masline, od stine školjarske. Veći do neba, do dobrote, do sunca topline naše…”, stihovi su ovo kojima je zadarski književnik Slavko Govorčin opisao Krešimira Ćosića. Upravo oni svjedoče koliko poštovanje gajimo prema ovom čovjeku ispred svog vremena, velikanu košarke.

Krešo je nadišao divljenje zaljubljenika u sport, njegovo ime postalo je simbol grada, poveznica sa Zadrom za koju se zna u dalekom svijetu.

Ćosićev lik i djelo zadužili su nas za vječnost, pa je obnova koša i uređenje igrališta na kojem je kao dijete brusio košarkaški talent, dočekana s radošću.

Mural koji prikazuje njegov maestralan let prema košu, djelo je mladog Zadranina Jure Liska. Iako se njegova interpretacija svidjela javnosti, priznaje nam da je imao tremu.

Ono što uličnoj umjetnosti daje posebno zanimljivu dimenziju jesu posjetitelji koji svjedoče cijelom procesu. A upravo slučajne prolaznike, priznaje Jure, uvijek treba osluškivati, jer u muralima poput ovoga kuca bilo jednoga grada i zajednice, zidovi javnog prostora duša su sviju nas.

Tko je osmislio tematiku murala?

– Pa priča je krenula 25-om obljetnicom smrti Krešimira Ćosića tako da je time tema nametnuta, a rješenje smo usuglasili obostranim silama. Ana Ćosić Pajurin i gospodin Vanjak su usmjeravali moje prijedloge ka konačnom rješenju.

Koliko si ga vremenski dugo radio?

– Mislim da je bilo dobrih 11 dana u pitanju s tim da sam morao izbjegavati sunce od 11.30 do 15:30, jer je u tom razdoblju bilo nesnosno.

Kada je Krešo u pitanju, jesi li se, bez obzira na iskustvo, pribojavao hoće li sve ispasti u najboljem redu?

– Naravno, bez obzira na iskustvo svaki projekt je priča za sebe i ima svoju široku i užu publiku. Krešino naslijeđe je vrlo izdašno i osjećao sam da ovo trebam izvesti na jedan nepogrešiv način bez previše konteksta. Pri izradi murala uvijek mi je bilo zanimljivo osluškivati komentare prolaznika. Vremenom naučiš kako ih filtrirati, kojima pridodati važnost a kojima manje. Tako već u toku izrade murala i pri njegovom kraju mogu osjetiti kakvo će biti generalno mišljenje i da li u toku izvedbe nešto promijeniti. Ovo je zanimljivo jer nesvjesno i okolina postaje djelomičan sudionik izrade murala.

U Zadru je sve više navijačkih murala i grafita, krase pročelja zgrada, zidove škola… Sudjeluješ i sam u izradi nekih, smatraš li da to oplemenjuje grad košarke, kako s ponosom nazivamo Zadar. Jesi li naišao na negativne reakcije?

– Osobno smatram da su kvalitetni navijački murali za naš grad pojava posebne važnosti i imao sam tu sreću da sudjelujem u izradi nekih na čemu se zahvaljujem udruzi navijača Tornado. Murali povećavaju koheziju građana pozitivnom temom i podižu svijest o lokalnim vrijednostima a nekoga možda čak i ohrabre da se sam/sama odvaži u crtanju po zidovima. Tradicija izvođenja navijačkih murala doživljava svoj procvat u zadnje vrijeme i vjerujem da to može donijeti samo pozitivne promjene u prostoru. Ja se osobno nadam da će paralelno s tim i autorsko grafiterstvo i muralizam dobiti svoj prostor i priliku. Negativne reakcije su generalno jako rijetke i ljudi su gotovo da kažem ‘gladni’ ovakvih promjena u prostoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...