Vakula najavljuje toplinski val i rekorde, a onda novu jaču promjenu

Jučer u 14 sati u Metkoviću i na Mljetu izmjereno je čak 36 °C, a u Splitu najviših 33,2 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na toj postaji tako kasno u godini. Posljednja viša je 34,0 °C, izmjerena 8. rujna 2008. godine, a podaci postoje još od 1948., piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

U Dubrovniku su samo dva dana kasnije u godini bila toplija od ove nedjelje, a podaci postoje od 1961. Samo malo manje iznimna toplina ovih je dana u Rijeci gdje je šest dana kasnije u godini najviša dnevna temperatura zraka bila viša nego ove subote, a mjeri se od 1948. godine.

“Mogući su novi rekordi”

“U prvoj polovini novog tjedna moguća je još poneka temperaturna zanimljivost, ponegdje možda čak i rekordna temperatura zraka za pojedini dan, kao i srednja temperatura za višednevno razdoblje u ovome desetodnevlju”, najavljuje Vakula.

Do četvrtka se nastavlja stabilno vrijeme – suho, sunčano i iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima čak i vruće, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, a i tako kasno u godini – uz mjestimičan nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

U drugom dijelu tjedna će biti svježije, najprije u kopnenom području, zatim i na Jadranu. Osvježenje će donijeti dolazak frontalnog poremećaja s kojim je velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče.

U utorak sunčano i razmjerno toplo, većinom i vruće…

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i danju vruće s najvišom temperaturom oko 31 °C. Ujutro oko 16 °C, mjestimice i magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, većinom i sasvim vedro, a samo ponegdje će ujutro biti magle. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura oko 14 do 17 °C, a najviša poslijepodne oko 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj pretežno sunčano, po kotlinama ujutro ponegdje s maglom. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, u prvom dijelu dana podno Velebita na udare i jaka, a poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 24 °C u gorju do 32 °C na moru, a jutarnja kao i u ponedjeljak.

U Dalmaciji sunčano, uz ponegdje umjerenu naoblaku, te vruće uz stupanj do dva nižu dnevnu temperaturu nego u ponedjeljak. Ujutro na obali od 21 do 26 °C, a u Zagori malo niža od 20 °C. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, a od sredine dana maestral, uz malo do umjereno valovito more.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske – prevladavat će sunčano i vruće uz toplu noć. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak. More temperature oko 25 °C bit će malo do umjereno valovito.”

Do četvrtka još razmjerno toplo, ali sve nestabilnije…

U srijedu na kopnu malo oblačnije, u gorju uz lokalni pljusak. U četvrtak nestabilnije, u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji. U petak postupno razvedravanje. Vjetar u srijedu slab, zatim povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Do četvrtka većinom vrlo toplo, a zatim osvježenje.

Na Jadranu do četvrtka danju još uglavnom vruće, a zatim dnevna temperatura niža. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, a prema jugu oblačnije, uz moguć poneki pljusak. U četvrtak na sjevernom Jadranu jača bura koja se u petak širi prema jugu, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...