Vakula: “Za vikend će biti i vruće, a onda nova promjena…”

Vikend pred nama bit će  pretežno sunčani, u mnogim mjestima i vruć, najavljuje meteorolog Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

No za početak tjedna najavljuje oblačnije i svježije vrijeme, s mjestimičnom kišom i grmljavinom, te vjetrovitijim – na Jadranu će zapuhati bura, ponegdje jaka s olujnim udarima.

Već sredinom sljedećega tjedna ponovno će biti stabilnije, sunčanije i toplije, uz još poneki mjestimični vrući dan. Sljedeći se pak vikend znatno povećava vjerojatnost za gotovo diljem Hrvatske malo dugotrajnije oblačnije i malo svježije razdoblje, s povremenom kišom koja će samo djelomično ublažiti posljedice nedostatka ovogodišnje ukupne količine oborine, ali neće znatno djelovati na vrlo vjerojatnu iznadprosječnu toplinu ovogodišnjega rujna.

Detaljniju prognozu za HRT je pripremio Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vrlo toplo, s najvišom dnevnom temperaturom između 27 i 29 °C. Ujutro mjestimice magla, ponajprije u dolini Save, gdje će biti i najsvježije.

Stabilno i sunčano, ponegdje s jutarnjom maglom, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren južni. Najniža temperatura od 11 do 13 °C, a najviša oko vrlo toplih 28 °C.

Magle će u subotnje jutro biti i po kotlinama gorske Hrvatske i u unutrašnjosti Istre. A dan će posvuda na zapadu zemlje proteći uz sunce. Na sjevernom Jadranu puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more, a podno Velebita ujutro bura. Poslijepodnevna temperatura od 26 °C u gorju do 31 °C na moru.

I Dalmacija će obilovati suncem, vedrinom i vrlo toplim vremenom. Ponegdje će danju biti i vruće, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će ujutro opet biti svježe, a lokalno je moguća i magla. U početku duž obale slaba i umjerena bura, a od sredine dana maestral, uz ponegdje umjereno valovito more.

Obilje sunca bit će i na jugu Hrvatske, i pritom još u noći i ujutro umjerena bura, poslijepodne slab do umjeren jugozapadnjak u okretanju na sjeverozapadnjak uz većinom malo valovito more, temperature ugodnih 23 do 25 °C. Najviša temperatura zraka pak od 27 °C na obali do 32 °C u zaobalju.”

Krajem nedjelje nestabilnije na zapadu, zatim i u većini krajeva

“U nedjelju u unutrašnjosti pretežno sunčano i vrlo toplo, ali u drugom dijelu dana u zapadnim krajevima nestabilnije, uz porast vjerojatnosti lokalnih pljuskova i grmljavine. U ponedjeljak posvuda na kopnu više oblaka i svježije, a ponajprije u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj ponegdje kiša. U utorak djelomice sunčano. Vjetar uglavnom slab, početkom novog tjedna umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na Jadranu i u danima koji slijede pretežno sunčano, često vedro, te vrlo toplo i vruće, a samo u ponedjeljak na sjevernom dijelu više oblaka uz mogućnost za lokalni pljusak s grmljavinom ili samo kratkotrajno malo kiše. Nakon slabog do umjerenog jugozapadnjaka i juga, u ponedjeljak će zapuhati umjerena i jaka bura, najprije na sjevernom Jadranu, gdje će danju malo osvježiti.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...