Vapaj očajnog Benkovčanina: “Jedino što supruzi preostaje je neurokognitivno liječenje koje košta 800 tisuća kuna”

Hrvatska se prije nekoliko godina upoznala s tužnom sudbinom hrabre mame Ane Mari Ljutić kojoj liječnici nisu davali dobre prognoze zbog teške dijagnoze metastatskog tumora.

Sve se promijenilo u jednom danu

Ana Mari  je supruga i majka dvojice sinova u dobi od pet i dvije godine koja je tijekom svoje druge trudnoće saznala da boluje od zloćudne bolesti.

“Spoznaja da moja supruga boluje od metastatskog tumora nas je zadesila iznenada, sve se odigralo kao u filmu. Dijagnoza karcinoma, metastaze, encefalitis mozga, porod djeteta; sve sam saznao u pet minuta tako da nisam imao vremena razmišljati nego se samo prepustiti u ruke liječnika”, ispričao je Dino Ljutić, suprug Ane Mari.

“Od saznanja da teško boluje i da je upitno hoće li preživjeti porod, prošlo je otprilike tri sata. Znači, jedan dan smo razmišljali o dječjim kolicima i potrepštinama, a drugi dan liječnici mi govore da su životi i supruge i djeteta upitni”, prisjetio se Dino, porijeklom iz Benkovca.

Život s bolešću kakvu ima Ana Mari iznimno je težak. Dino je kazao da je njegova supruga mjesec dana od dijagnoze provela na intenzivnoj njezi jer nije bila pri punoj svijesti, nije ništa razumjela i nije mogla govoriti. Nakon što joj se stanje stabiliziralo i kada su liječnici uspjeli smiriti epileptičke napadaje, koji se znali javljati i po deset puta dnevno, započela je kemoterapija.

Karcinom je ostavio teške posljedice

Liječnici joj nisu davali šanse, govorili su da će živjeti svega dan ili dva od postavljanja dijagnoze, ali Dino to nije mogao prihvatiti.

“Najbliže što mogu opisati svoje stanje u tom trenutku je osjećaj tuposti, nemoći i osjećaj kao da ti se sad svi prijašnji problemi čine nebitni”, prisjetio se Dino za RTL.

Unatoč brojnim terapijama, karcinom je i dalje tu, a Dino kaže da sada žive s  posljedicama koje je ostavio.

“Pluća, jetra, kosti, a osobito kralješci su pojedeni. Ona nema dva kralješka i prve prognoze su bile da će, ako se probudi, ostati invalid”, pojasnio je Dino.

Dodao je da Ana Mari u neku ruku i je stopostotni invalid jer joj je zdravlje trajno narušeno, ali ona hoda bez pomagala, jede samostalno i priča koliko god može. Pisati i čitati ne može, ali jako se trudi. Velik je i težak put prešla da bi došla i do toga.

Emocije izazivaju napadaje

Ana Mari trenutno se liječi kemo, bio i hormonalnom terapijom koja daje rezultate, ali vjerojatno će u jednom trenutku morati prijeći na drugi oblik liječenja jer karcinom postane otporan na terapiju kojom ga se ubija.

Osim karcinoma kao primarne bolesti, Ani Mari je u velikoj većini oštećen centar za kognitivnu sposobnost.

“Svaka sreća, tuga, stres, pritisak vanjskog vremena izaziva joj takozvane psihogene napade, koji su po karakteru slični epileptičkim napadima, ali puno duže traju, i po nekoliko sati”, opisao je Dino.

Dodaje i da je to područje poprilično neistraženo te zahtjeva poseban osobni pristup pacijentu. Slali su upite u nekoliko klinika u Italiji, Njemačkoj i Turskoj. Kada je krajem veljače krenula pandemija koronavirusa, sve je palo u vodu i više nisu mogli ništa.

Treba im pomoć

“Jedino nam preostaje neurokognitivno liječenje na osobnoj razini, što bi trajalo sa svim potrebnim vježbama i terapijama više od godinu dana i to bi koštalo oko 792.000 kuna”, kazao je Dino koji radi kao kuhar, a ugostiteljstvo je jedna od najpogođenijih grana u koronakrizi.

“Budućnost je sada još neizvjesnija i gora nego prije dvije godine. Raditi moram i dobro je dok mogu, jer svaki onkološki bolesnik će vam potvrditi da, osim standardne terapije, uzimaju preparate, dodatke, vitamine, suplemente, koji pogotovo sada, u doba korone koštaju više nego ikad prije jer je sve postalo manje dostupno. Uz to još imamo i dvoje djece koja traže svoje pa dobro važem što, gdje i kako kupiti”.

Dino je potvrdio da obitelj trenutno pokušava skupiti novac za neurokognitivno liječenje. Ako u tome ne uspiju, nastavit će se boriti dalje, kako znaju, uz suplemente, dodatke, vitamine, a za to im pomoć uvijek dobro dođe jer, kako kaže Dino, imati dvoje male djece i bolest u kući iziskuje ogromne troškove.

Ako želite pomoći hrabroj mami Ani Mari i njezinoj obitelji, ovo je račun na koji možete donirati novac za njezino liječenje:

Zagrebačka banka
IBAN: HR9623600003216762209
Swift za uplatu iz inozemstva :ZABAHR2X
IME:ANA-MARI LJUTIĆ
ADRESA:ZAGREB
OPIS PLAĆANJA: DONACIJA

Pay pal
[email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...