Vučetić: “HDZ-ove članove samo zanima kako si osigurati financijsku korist, zato smo siromašni”

Marko Vučetić, zadarski sveučilišni profesor i bivši saborski zastupnik u velikom razgovoru za autograf.hr komentirao je razliku između SDP-a i HDZ-a.

Dok SDP, tvrdi Vučetić, zanima politička moć koju na kraju ne znaju učinkovito iskoristiti, HDZ ista zanima kako bi njezini članovi mogli priskrbiti financijsku korist i držati kontrolu nad javnim institucijama.

– SDP zanima politička moć kao takvu, a kada političku moć dobiju, onda ne znaju što bi s njom učinili. Zato nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju, zato nisu učinkovito odgovorili na podizanje šatora u Savskoj ulici, zato nisu razvili radno zakonodavstvo, zato nisu započeli postupak redefiniranja odnosa između države i religijskih zajednica, zato nisu reformirali pravosuđe itd. Puno toga nisu napravili, jer nisu znali što činiti s političkom moći, ali su znali što, zbog straha, ne smiju učiniti.

HDZ, naprotiv, politička moć zanima jer znaju da jedino zahvaljujući njoj mogu ostvarivati financijske interese i uspostaviti kontrolu nad svim institucijama u državi. Zato smo siromašna zemlja, zemlja nerazvijene demokracije, zemlja korupcije i nepovjerenja u institucije, kaže Vučetić uz i napominje kako je imati moć, a ne razmišljati o dobru drugih, ništa drugo nego – nasilje.

Politička moć koja ne razmišlja na razini javnog, općeg dobra, politička moć koja ne shvaća vrijednost svakog građanina, nije politička moć, nego političko nasilje.

SDP provodi pasivno političko nasilje, nasilje nečinjenja iz straha, dok HDZ provodi aktivno političko nasilje. HDZ ne zanima ideologija, HDZ zanima vlast, politička moć i sve ono što im ona omogućava.

Ideologija se, perfidnom igrom u kojoj sudjeluju i religijske zajednice, u patološkoj formi, spušta među građane kao najbitnija tema.

Ideologija, ako je shvatimo kao skup i sustav ideja, jest bitna, ali kada je se shvati kao izvor društvene patologije, kao hranilište i pojilište sadističkih mentaliteta, ona razara društvo, čini ga sve siromašnijim, sve najzaštićenijim, dok, istovremeno, političke nasilnike čini sve bogatijima i pred institucijama potpuno zaštićenima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...